Ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στο βόρειο Αιγαίο ταρακούνησε την Ελλάδα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο, η δόνηση σημειώθηκε στις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου, Σαμοθράκης και Θάσου και το εστιακό βάθος μόλις στα 5 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, στις 12:31 μεγέθους 4,7 ρίχτερ και στις 12:34 μεγέθους 5,7 ρίχτερ, ενώ αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

seismos-limnos.jpg
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη χώρα αλλά και στα τουρκικά παράλια και την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς λόγω του πανικού που προκλήθηκε πολλοί ήταν εκείνοι που πήδηξαν από τα μπαλκόνια. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σεισμός είχε διάρκεια 10 δευτερολέπτων.

Στην Λήμνο υπάρχουν τρεις ελαφρά τραυματισμένοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιο��. Η 51χρονη Βρετανίδα τουρίστρια μετά την παροχή πρώτων βοήθειων αναχώρησε με πτήση τσάρτερ για την πατρίδα της, ενώ η μητέρα με το παιδί από το χωριό Κορνός παραμένουν στο νοσοκομείο.

Στο νησί έχουν καταγραφεί και ζημιές. Συγκεκριμένα κατέρρευσαν στέγαστρο στο Αεροδρόμιο, παλιά εγκαταλελειμένα σπίτια, μία εκκλησία και μαντρότοιχοι.

EEUAZLHF.jpg
UOA24HNB.jpg
GREM_530_355.jpg

5FEOP80C.jpg
Σε ετοιμότητα η ελληνική ομάδα διάσωσης

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).

Η ΕΟΔ επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν υλικές ζημιές ούτε άλλες ανησυχητικές πληροφορίες.

Στη Λήμνο και την Σαμοθράκη μεταβαίνει ο Μιχελάκης

Όπως έγινε γνωστό στην Λήμνο και τη Σαμοθράκη μεταβαίνουν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτι��ής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς και ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, στη Σαμοθράκη μεταβαίνουν έπειτα από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης μαζί με τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χρήστο Χαλκίδη και στη Λήμνο ο Υποδιοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος.