Έντονη δυσαρέσκεια αλλά και ανησυχί�� σε κατοίκους της γειτονιάς όπου έζησε και ξεψύχησε ο Παύλος Φύσσας, έχουν προκαλέσει τα αυξημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Όπως λένε, συμπολίτες τους στο Πέραμα, τη Νίκαια και τη Σαλαμίνα, φαίνεται πως ξέχασαν τη δολοφονία του 34χρονου ράπερ αλλά και την αντιστασιακή δράση των προγόνων τους απέναντι στο ναζισμό.

«Στη γειτονιά του Παύλου είναι ντροπή να πέφτουν χρυσαυγίτικες ψήφοι στην κάλπη. Είναι προσβολή στη μνήμη του» λέει η 50χρονη Χριστίνα, γέννημα θρέμμα Κερατσινιώτισσα. «Εδώ δεν υπήρχε ούτε επί χούντας φασισμός. Έχουμε εργατιά και βγάζαμε αριστερό δήμαρχο με μεγάλο ποσοστό».

«Έχουμε κι εμείς παιδιά σαν τον Παύλο. Φοβόμαστε τι μπορεί να γίνει αν συνεχίσουν οι φασίστες να ανεβαίνουν», λέει η Χριστίνα.

Ακόμη και στο σχολείο του Κερατσινίου που φοίτησε ο 34χρονος μουσικός, δύο στενά από το σημείο όπου ο Γιώργος Ρουπακιάς του αφαίρεσε τη ζωή, την περασμένη Κυριακή οι ψήφοι του νεοναζιστικού μορφώματος έπιασαν διψήφιο ποσοστό, ένα από τα υψηλότερα στην περιοχή.

Στο Κερατσίνι, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ξεκινούν από το 5,97% στο τρίτο διαμέρισμα και φτάνουν ως το 15,41% στο τέταρτο διαμέρισμα του Αγίου Αντωνίου. Στο κέντρο του 3ου δημοτικού διαμερίσματος, στην οδό Βλαχερνών 2, που βρίσκεται κοντά στην καφετέρια Κοράλλι και στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο μέσος όρος του ποσοστού έφτασε το 10,53%.

Στο Πέραμα και συγκεκριμένα στο κέντρο του πρώτου εκλογικού διαμερίσματος που λειτούργησε στο 1ο Γυμνάσιο της περιοχής, καταγράφηκε το με��αλύτερο ποσοστό της ΧΑ. Το 19,85% του 6378 εκλογικού τμήματος που βρίσκεται στον δρόμο όπου σημειώθηκε η επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΚΚΕ το 2013.

Πολλοί περίμεναν στο Κερατσίνι ελεύθερη πτώση της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία Φύσσα. Οπως ο 70χρονος Μιχάλης Δερέογλου, παλιός συνδικαλιστής. «Είναι ντροπή για την περιοχή μας». Οπως όλοι, προσπαθεί να εξηγήσει. Μιλάει για φτώχεια και άνεργους νέους.

«Στον Αρη Αμφιάλης από τα 100 παιδιά οι 70 είναι άνεργοι, άνθρωποι 15-30 ετών», μονολογεί. Οι χρυσαυγίτες δεν σταμάτησαν, λέει, να προκαλούν. «Εκαναν εμφανίσεις βράδυ με μηχανές κι όπου έβρισκαν κάποιον μαύρο έκαναν επεισόδια».

Για τις μαύρες ψήφους οι νέοι κατηγορούν τους ηλικιωμένους και οι μεγάλοι τους μικρούς. «Ηλικιωμένοι είναι οι περισσότεροι», υποστηρίζει η Αλεξάνδρα, καταστηματάρχισσα. «35άρηδες μου είπαν πως ψήφισαν για να τιμωρήσουν τους πολιτικούς επειδή δεν μπορούν τους αλλοδαπούς, την ανεργία, τα Μνημόνια», συμπληρώνει η Κλαίρη, συνάδελφός της. «Και μεγάλοι και μικροί ψηφίζουν, αλλά δεν το λένε. Κάποιοι επειδή παίρνουν τρόφιμα», μας λέει ο 83χρονος Θωμάς, καθώς περνά από την πλατειούλα της Π. Τσαλδάρη με το τεράστιο σύνθημα: «Η Χρυσή Αυγή σκοτώνει κόσμο, ξύπνα». Στο καφενείο, η γυναικοπαρέα υποστηρίζει πως οι χρυσαυγίτες πληρώνουν και λογαριασμούς ΔΕΗ για να εξασφαλίσουν ψήφους.

Παρακάτω, λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας ένας 67χρονος συνταξιούχος αρνείται να μας δώσει τα στοιχεία του, ��λλά υποστηρίζει πως ο κόσμος ψηφίζει Χρυσή Αυγή «από αγανάκτηση, επειδή θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς».