«Έφυγε» από τη ζωή την Δευτέρα η ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αθανασία Τσατσάκου, η οποία είχε διατελέσει αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του ίδιου Ιδρύματος.

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, με αφορμή τον θάνατό της, εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο –μεταξύ άλλων- τονίζουν:

«Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της εκλεκτής και διακεκριμένης συναδέλφου, Ομότιμης Καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Αντιπρυτάνεως του ίδιου Ιδρύματος, Αθανασίας Τσατσάκου. Η προσφορά της εκλιπούσας τόσο στη διοίκηση του ΑΠΘ όσο και στην Παιδεία υπήρξε μεγάλη, καθώς διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αντιπρύτανις ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του ΑΠΘ και καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου ξεκίνησε να διδάσκει από το 1965. Η Γαλλική Κυβέρνηση της έχει απονείμει το παράσημο του Ιππότη της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για την προσφορά της στα γαλλικά γράμματα και την προώθηση της γαλλοφωνίας».

Η Αθανασία Τσατσάκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ., Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο ομώνυμο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και φοίτησε, ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, στα Πανεπιστήμια Sorbonne και Rennes.

Ήταν καθηγήτρια Γαλλικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είχε διδάξει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Συνέγραψε μονογραφίες, ενώ μελέτες, άρθρα και ανακοινώσεις της σε διεθνή συνέδρια έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και σε έγκυρα επιστημονικά και λογοτεχνικά ελληνικά και γαλλικά περιοδικά.