​Το επιχείρημα του υπουργείου Ανάπτυξης περί με��ωσης των τιμών από την απελευθέρωση διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) καταρρίπτεται, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Η ηγεσία του υπουργείου, είχε υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα τα ΜΥΣΥΦΑ έχουν υψηλότερες τιμές συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι η απελευθέρωση του καναλιού πώλησής τους θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών.

Αντίθετα, οι φαρμακοποιοί φώναζαν ότι το φάρμακο δεν είναι κοινό καταναλωτικό αγαθό και ότι οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ στη χώρα μας είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για «συντεχνιακές» θέσεις.

Όπως καταγγέλλει ο ΠΦΣ, το «περιβόητο πολυνομοσχέδιο», μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφισή του, «αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Όχι όμ��ς αυτά που υπόσχονταν το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά ακριβώς τα αντίθετα».

«Οι καταναλωτές αρχίζουν να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα αυτά που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνον από τα φαρμακεία», καθώς παρατηρείται ήδη αύξηση στις τιμές γνωστών φαρμάκων πολυεθνικών, με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας.