​Στα «μαύρα» έχει ντυθεί το Ρέθυμνο εξαιτίας του ανεξήγητου χαμού ενός 3χρονου αγοριού το οποίο διέμενε στα Μισίρια και ξεψύχησε στις 9/5 λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα. Μάλιστα λίγες ώρες πριν είχε κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο της πόλης.

Βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που το παιδί έμπαινε στο νοσοκομείο καθώς επί εννιά μέρες μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Πολλά είναι την ίδια ώρα τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν για το τι ακριβώς συνέβη και έφυγε από τη ζωή το 3χρονο παιδί, χωρίς να είναι δυνατόν να γίνει διάγνωση.

Το τρίχρονο αγοράκι κατέληξε τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης στο νοσοκομείο όπου το μετέφεραν οι γονείς του μετά από πολυήμερη ασθένεια, με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κι αφού οι γιατροί που τον είχαν εξετάσει μέχρι τότε, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είχαν διακρίνει τίποτα ανησυχητικό.

Η νεκροψία – νεκροτομή δεν κατάφερε να δώσει σαφή εικόνα για τα αίτια του θανάτου του παιδιού και πλέον αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Όπως αναφέρει, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Ξυπολιτάς, το 3χρονο αγοράκι εισήχθη στο εν λόγω νοσοκομείο με έντονη αδιαθεσία κι εμετούς, δίχως όμως καν να έχει πυρετό. «Τα συμπτώματα αυτά είχαν αρχίσει 9 ημέρες νωρίτερα, με τους γονείς του να το έχουν πάει σε παιδιάτρους, αλλά και να του έχουν κάνει στο νοσοκομείο εξετάσεις», κ��τέστησε σαφές ο ίδιος, αναφέροντας παράλληλα ότι τη δεύτερη φορά, προχθές, που βρέθηκε το 3χρονο στο νοσοκομείο κι έγινε προληπτικά η εισαγωγή του, οι γιατροί αντιμετώπισαν το περιστατικό και πάλι ως «μια απλή γαστρεντερίτιδα».

Ο κ. Ξυπολιτάς τόνισε πως οι εξετάσεις του παιδιού δεν έδειχναν τίποτε ανησυχητικό και όταν επαναλήφθηκαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι που βρέθηκε για δεύτερη φορά προχθές στο νοσοκομείο φάνηκε πως ήταν "τσιμπημένες". Τότε, απόγευμα πλέον, εισήχθη στο νοσοκομείο, βάζοντάς του μάλιστα οι γιατροί και ορό, για να μην αφυδατωθεί. Λίγο μετά την εισαγωγή του όμως, το 3χρονο αγοράκι παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και 7 ώρες μετά κατέληξε.

«Άμεση ήταν η κινητοποίηση των γιατρών», τόνισε ο διοικητής τ��υ Νοσοκομείου Ρεθύμνου, δηλώνοντας παράλληλα πως «έγιναν προσπάθειες ανάταξης, αλλά δυστυχώς κατέληξε».

Εξετάζονται διάφορες εκδοχές

Για το θάνατο-μυστήριο εξετάζονται διάφορες εκδοχές, μεταξύ αυτών να έπασχε το παιδί από κάποια υποβόσκουσα νόσο, χωρίς να απορρίπτεται ακόμη και η μηνιγγίτιδα.

Με το άκουσμα της είδησης χθες πάρα πολλοί ήταν οι γονείς μικρών παιδιών και στο Ηράκλειο που προβληματίστηκαν, αλλά και ανησύχησαν εξαιτίας και των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, φέρνοντας και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της αντιμετώπισης και των συνεπειών της νόσου. Όπως τόνισε η πρόεδρος των δημοτικών παιδικών σταθμών του Δήμου Ηρακλείου και παιδίατρος κ. Ελένη Κόκκορη, δεν υπάρχει επιδημία με εμετούς.

«Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, που μπορεί να κάνουν εμετούς, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από τους γονείς με τη συμβουλή του παιδιάτρου και εγκαίρως να διαγιγνώσκεται αν υπάρχει βαθμός αφυδάτωσης με διαταραχές ηλεκτρολυτών του παιδιού», ανέφερε.

Όπως κατέστησε η ίδια σαφές, πρέπει να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση, καθώς οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν από αυτές τις διαταραχές, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, δεν ανατάσσονται.

Βέβαια, για ένα παιδί, μετά από 9 ημέρες εμετών, όπως είπε χθες νωρίς το απόγευμα η κ. Κόκκορη, και πριν βγουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει και «κάποιο γενικότερα συστηματικό νόσημα, που όμως δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή, διότι δεν έχουμε δεδομένα από το ιστορικό του παιδιού».

Ακόμη και στη μηνιγγίτιδα, όπως είπε η κ. Κόκκορη, είναι μεμονωμένα τα περιστατικά. «Φέτος και μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε μικροβιακή μηνιγγίτιδα, παρά μόνο μία ή δύο περιπτώσεις ιογενούς, που έγιναν άμεσα καλά, ενώ στους παιδικούς σταθμούς είχαμε μόνο ιογενείς λοιμώξεις, που είχαν πολύ καλή εξέλιξη».