​Μετά το τραγικό συμβάν στο ελληνικό, όπου ένας 13χρονος έχασε την ζωή του σε λούνα παρκ που λειτουργούσε χωρίς άδεια, έρχεται μια νέα καταγγελία που έχει να κάνει με παιδιά!

Συγκεκριμένα, αφορά το 3ο γυμνάσιο Ν. Φιλαδέλφειας με εκατοντάδες μαθητές!

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση την επίσημη αλληλογραφία των αρμόδιων υπηρεσιών, το σχολικό κτίριο που στεγάζει το 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας έχει κριθεί από τον Οκτώβριο του 2013 επικίνδυνο από στατική και δομική άποψη, κοινώς ετοιμόρροπο!

Η δημοτική Αρχή είχε λάβει γνώ��η της έκθεσης επικινδύνου οικοδομής που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης, δεν έβγαλε όμως καμία ανακοίνωση και δεν ενημέρωσε κανέναν άμεσα ενδιαφερόμενο, όπως τους γονείς και τους δασκάλους.

Άφησε έτσι εκατοντάδες μαθητές να περνούν αρκετές ώρες κάθε μέρα μέσα σε ένα χαρακτηρισμένο ως «ετοιμόρροπο» κτίριο!

Η έκθεση επικινδύνου οικοδομής, η οποία συντάχθηκε έπειτα από επιτόπιο έλεγχο μηχανικού στις 18 Οκτωβρίου 2013, αναφέρει:

«Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα είναι επικίνδυνο από άποψη στατική και δομική (κοινώς ετοιμόρροπο) και για να αρθεί ο κίνδυνος πρέπει να γίνουν τα παρακάτω... Οι πιο πάνω εργασίες πρέπει να εκτελεστούν σε προθεσμία 60 ημερών, εκτός τ��ν μέτρων ασφαλείας, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα... Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αίρει τον κίνδυνο μέσα στην προθεσμία... θα διωχθεί ποινικά... και η υπηρεσία σε συνεργασία με την αστυνομική Αρχή θα προβεί σε άρση του κινδύνου είτε με αναγκαστική εκκένωση... είτε με κατεδάφιση των επικίνδυνων μερών».

2345t2f4f_6.jpg
Η έκθεση κοινοποιήθηκε στον δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος τον Νοέμβριο του 2013. Χρειάστηκε όμως ένας ολόκληρος μήνας για να κινητοποιηθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και να στείλει αίτημα στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για τις απαραίτητες επισκευές, το οποίο όμως απορρίφθηκε!

Στην απάντησή του ο ΟΣΚ (σήμερα Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) απορρίπτει το αίτημα, διότι όπως τονίζει και όπως ίσως θα έπρεπε να γνωρίζει ο αντιδήμαρχος:

«Η αρμοδιότητα συντήρησης, επισκευής, ενίσχυσης ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η εταιρία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. μόνο κατ' εξαίρεση αποκτά αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών... και αυτό μόνο έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση»!

Με αυτά και με εκείνα, εκατοντάδες μαθητές συνέχισαν να περνάνε πολλές ώρες κάθε μέρα μέσα σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο και ελάχιστοι γνώριζαν τον κίνδυνο μέχρι την Τρίτη 6 Μαΐου, επτά ολόκληρους μήνες μετά!

Τότε ο Σύλλογος Γονέων αποκάλυψε το θέμα σε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του 3ου Λυκείου Φιλαδέλφειας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του και διακόπηκαν τα μαθήματα στο συγκεκριμένο κτίριο, χωρίς ακόμα να έχει γίνει οποιαδήποτε επισκευή!

Και το ερώτημα είναι το εξής: θα πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε θύματα και στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Κανείς δεν ενημέρωσε τους γονείς

«Η έκθεση της Πολεοδομίας της Νέας Ιωνίας για την ακαταλληλότητα του κτιρίου όπου στεγάζεται το 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και τον Νοέμβριο κοινοποιήθηκε στον δήμο μας αλλά και στη διεύθυνση του σχολείου. Κανείς όμως δεν μας ενημέρωσε» λέει ο Τάσος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, και προσθέτει:

«Μόλις τέσσερις μέρες πριν (σ.σ.: την Κυριακή) μάθ��με για την ύπαρξη των εγγράφων που αναφέρουν ότι το σχολείο είναι επικίνδυνο και ετοιμόρροπο. Κινητοποιηθήκαμε αμέσως και την Τρίτη πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση γονέων, μαθητών και καθηγητών, στην οποία αποφασίσαμε να φιλοξενηθούν οι μαθητές μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς στο κτίριο όπου στεγάζεται το 3ο Λύκειο. Εκτός από αυτό, ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου σε παρακείμενο στο σχολείο οικόπεδο που ανήκει στον ΟΣΚ (σ.σ.: νυν Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) για να φιλοξενηθούν εκεί τόσο οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου όσο και οι μαθητές του 3ου Λυκείου. Η άδεια ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου υπάρχει από το 2012, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια».