Ούτε πατριωτικά ζητήματα, ούτε ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα, ούτε τίποτα από αυτά που εμφανίζει ως κεντρικά ζητήματα αρχής ο πολιτικός σχηματισμός της Χρυσής Αυγής , ήταν οι λόγοι που οδήγησαν πολλά από τα νεαρά άτομα που εντάχθηκαν σε αυτή, να φορέσουν την «μαύρη μπλούζα» - σήμα κατατεθέν του κόμματος.

Άλλωστε , όπως τουλάχιστον φέρεται να υποστηρίζουν κάποιοι από τους νεαρούς κατηγορούμενους-μέλη της, τα ίδια τα στελέχη του κόμματος άλλα πράγματα τους υπόσχονταν και μάλιστα λειτουργούσαν περίπου ως γραφείο ευρέσεως εργασίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από απολογίες κατηγορουμένων που εξηγούν ακριβώς αυτό:

“Ημουν φοιτητής, αντιμετωπίζαμε οικονομικά προβλήματα, αναζητούσα δουλειά και από τις ειδήσεις είχα ακούσει ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής μπορεί να βρει δουλειά σε νέους άνεργους ανθρώπους.... Πήγα στα γραφεία της Ποσειδώνος, με βρίσκει ένας άνθρωπος που ήταν στην υποδοχή και με ρώτησε εάν ερχόμουν πρώτη φορ�� στα γραφεία. Του απάντησα ναι. Ανέβηκα επάνω και εκεί με συνάντησε κάποιος, ο οποίος μου είπε: “Θα γίνεις μέλος, θα αφήσεις μία ταυτότητα, το κινητό και θα σε ενημερώσουμε εμείς, αν έχουμε ενημέρωση για εργασία”, φέρεται να λέει ένας νεαρός.

-Άλλος κατηγορούμενος στην υπόθεση, φέρεται να αναφέρει πως "…όταν άκουσα για διανομή φαγητού από τη Χ.Α πήγα τρεις φορές και πήρα φαγητό. Αυτή ήταν η σχέση μου, όπως με ρωτάτε. Φόρεσα την μπλούζα της Χ.Α, όταν πήγα και πήρα τρόφιμα, το δέχομαι. Δεν ήθελα να την βάλω πάνω μου, απλά τη φόρεσα για να πάρω στη διανομή μία σακούλα παραπάνω."

Τρίτος κατηγορούμενος φέρεται να εξηγεί πως περίμενε ανταλλάγματα: "Μας έλεγαν ότι έχει 6% και θα έρθει πρώτο κόμμα και ότι όποιος πάει τώρα ��αζί τους, θα βοηθηθεί. Κατ'αρχήν με προσέγγισε ο γραμματέας της τοπικής και μου είπε να πιούμε έναν καφέ και να γραφτώ στην οργάνωση. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι όποιος μπει εδώ μέσα σαν φίλος, δεν θα βγει χαμένος".