​Στα δίχτυα της αστυνομίας πιάστηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων και καπνού, τα μέλη των οποίων εισήγαγαν καπνικά προϊόντα από τη Ρωσία και τη Βουλγαρία και τα πουλούσαν στην Αττική, την Αργολίδα, την Αχαΐα, την Μαγνησία, την Κόρινθο και την Κρήτη.

Συνολικά συνελήφθησαν οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 64 ετών, ενώ αναζητούνται ακόμα 20 άτομα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τα συνολικά 32 άτομα που φέρονται να μετείχαν στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, 14 είναι Έλληνες και 18 αλλοδαποί – υπήκοοι Αιγύπτου, Αλβανίας, Γεωργίας, Ιράκ, Ρωσίας, Πακιστάν και Συρίας.

Πως δρούσαν οι σπείρες

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και σήμερα, τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων είχαν διακινήσει σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Αργολίδας, της Αχαΐας, της Μαγνησίας και της Κρήτης, περίπου 800.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Όσον αφορά τους διαφυγόντες δασμούς για το Δημόσιο, στελέχη του Τελωνείου εκτιμούν, ότι φθάνουν στο χρηματικό ποσό των 2.483.000 ευρώ.
07052014-dytell1.jpg
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι δράστες εισήγαγαν τα λαθραία προϊόντα καπνού, με πλοία ή λεωφορεία, από τη Ρωσία και τη Βουλγαρία και τα έκρυβαν σε αποθήκες, στις Αχα��νές Αττικής. Έπειτα, κάθε πρωί γινόταν η μεταφορά των λαθραίων προϊόντων, με επιβατηγά αυτοκίνητα, σε μικρότερες αποθήκες, σε καταστήματα και σε σπίτια στις προαναφερόμενες περιοχές.

Οι ρόλοι των μελών των εγκληματικών οργανώσεων επιμεριζονται :
• στα αρχηγικά στελέχη τα οποία εισήγαγαν τα λαθραία τσιγάρα στην Ελληνική Επικράτεια,
• σε αποθηκάριους, μεταφορείς, εισπράκτορες και τσιλιαδόρους οι οποίοι αναλάμβαναν τη μεταφορά των προϊόντων στις αποθήκες και στις οικίες και την παραλαβή των χρημάτων από την πώλησή τους και
• σε ιδιοκτήτες καταστημάτων ή εργαζομένων σε αυτά, οι οποίοι μέσω των επιχειρήσεών τους διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που εξελίχθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες στις Αχαρνές Αττικής, διενεργήθηκαν δώδεκα έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια, αποθήκες και σε καταστήματα, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων 32.212 λαθραία πακέτα τσιγάρων και συσκευασιών καπνού, το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ σε μετρητά, ένα πιστόλι με γεμιστήρα, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, καρτών κινητής τηλεφωνίας και πολλές χειρόγραφες σημειώσεις, με παραγγελίες καπνικών προϊόντων.

Επίσης, κατασχέθηκαν έντεκα αυτοκίνητα, τα οποία τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φέρονται να χρησιμοποιούσαν, για την εμπορία των λαθραίων τσιγάρων.

Όσον αφορά τις συλλήψεις, ο διοικητής της Ασφάλειας Πατρών Θανάσης Παπανικολάου, ανέφερε ότι οι περισσότερες έγιναν τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τέσσερα βασικά στελέχη και των δύο εγκληματικών οργανώσεων.