​Τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία στην τράπεζα Μarfin στις 5 Μαΐου 2010, όπου έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια έγκυος, θα αναβληθεί ξανά η δίκη των ενόχων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των εκλογών, η δίκη στις 14 Μαΐου ενός 33χρονου Έλληνα που κατηγορείται για τον εμπρησμό της τράπεζας και ενός 29χρονου ομογενούς από το Καζακστάν, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», αναβάλλεται πιθανόν λόγω των εκλογών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία για τους δύο νεαρούς που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο είναι «ασθενή» και αδύναμα, ενώ η πολυετής έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών για την επίθεση, απέδωσε ελάχιστα. Και αυτό ακριβώς λόγω της ιδιομορφίας του περιστατικού που οι κουκουλοφόροι δράστες «χάνονταν» μέσα σε μεγάλο πλήθος διαδηλωτών.

Επιπλέον, η προσπάθεια από την Πυροσβεστική για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εξαΰλωσε πολλά από τα στοιχεία στον τόπο της επίθεσης.

Να σημειωθεί ακόμα ότι οι δύο κατηγορούμενοι νεαροί είναι ήδη ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Από την άλλη πλευρά το δικαστήριο που ασχολήθηκε με τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο κτίριο της Marfin, καταδίκασε τον Ιούλιο του 2013 σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, τρία στελέχη της τράπεζας, ενώ αθώωσε ένα άλλο.

Το χρονικό

Ο εμπρησμός της Marfin σημειώθηκε στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια ογκώδους απεργιακής κινητοποίησης εναντίον του πρώτου μνημονίου.

Σύμφωνα με το δικαστικό βούλευμα, στην περιοχή κινείτο μια ομάδα αντιεξουσιαστών η οποία «έσπασε» σε εκείνο το σημείο σε δύο κομμάτια. Μία με τέσσερις δράστες οι οποίοι και επιτέθηκαν στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και μία ακόμα αποτελούμενη από τρεις -και υπό τον προστατευτικό κλοιό άλλων- η οποία κινήθηκε κατά του απέναντι καταστήματος της Marfin. Στην ομάδα αυτή, όπως σημειώνεται, συμμετείχε και μια ξανθιά γυναίκα.

Από τη ρίψη μολότοφ στo εσωτερικό του υποκαταστήματος εκδηλώθηκε πυρκαγιά, με 24συνολικά υπαλλήλους της τράπεζας να εγκλωβίζονται μέσα σε αυτό και τρεις από αυτούς -η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμει��ώνδας Τσάκαλης- να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία.