​Δεν έχει τέλος η τραγωδία που εκτυλίχθηκε ανοιχτά της Σάμου, όταν πλοίο που μετέφερε λαθρομετανάστες βυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και τρεις έγκυες γυναίκες.

Οι δύτες του λιμενικού συνεχίζουν και σήμερα τις έρευνες και δεν αποκλείεται να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των νεκρών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της τραγωδίας, όμως όπως όλα δείχνουν το τραγικό δυστύχημα οφείλεται στην υπερφόρτωση του πλοίου.

Το 12μετρο σκάφος μπορούσε να μεταφέρει με ασφάλεια έως 15 άτομα, όμως οι δουλέμποροι, θέλοντας να βγάλουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν δεν δίστασαν να παίξουν με ανθρώπινες ζωές και να στοιβάξουν μέσα στο πλοίο 60 ψυχές.

Οι αρχές εικάζουν ότι πιθανότατα υπήρξε μετατόπιση φορτίου με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το πλοίο που έμελλε να γίνει ο υγρός τάφος τόσων ανθρώπων. Μάλιστα όπως λένε άνδρες του λιμενικού, μετά από αυτό δεν είχαν καμία τύχη όσοι βρίσκονταν μέσα στην καμπίνα.

Οι έρευνες τώρα στρέφονται στον εντοπισμό των σύγχρονων δουλεμπόρων, ώστε να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη. Δεν αποκλείουν μάλιστα αυτοί να βρίσκονται ανάμεσα στους 36 διασωθέντες και να μην αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.

Και νέα επιχείρηση στην άλλη πλευρά του νησιού

Το πιο τραγικό από όλα είναι, ότι την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό κι άλλων νεκρών μέσα από το πλοίο, σήμανε συναγερμός για νέο ναυάγιο στα νότια της Σάμου και συγκεκριμένα στα Στενά της Μυκάλης.

Το νέο ναυάγιο έγινε εντός τουρκικών υδάτων, όμως οι ελληνικές αρχές αναγκάστηκαν να εισέλθουν στα ξένα χωρικά ύδατα για να σώσουν 20 μετανάστες. Αυτή την ώρα αναμένεται πλωτό τουρκικό σκάφος για να περισυλλέξει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει πίσω στην Τουρκία.