​Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το μεγάλο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με σύνθημα «Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά», εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στους εορτασμούς, αν αρκετοί ήταν αυτοί που επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι μάλλον προτίμησαν να… πιάσουν τον Μάη και να μην κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας.

2084841.jpg

Η πορεία των εργαζομένων ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος και κατέληξε στο Σύνταγμα, ενώ νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.

Οι διοργανωτές κατέθεσαν ψήφισμα στο οποίο τονίζουν ότι «η φετινή Πρωτομαγιά αποτελεί μήνυμα αντίστασης στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

2084770.jpg

Το πρωί της Πέμπτης, ο Γ. Γ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων και στο Πολυτεχνείο.

«Και η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τον κόσμο της εργασίας και τη νέα γενιά αντιμέτωπους με πολιτικές που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και εκτινάσσουν την ανεργία σε επίπεδα εφιαλτικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης , ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι:

«Η εργατική πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, αλλά και επίκαιρων αγώνων για τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης. Το μήνυμα που στέλνει εν όψει των εκλογών η εργατική πρωτομαγιά είναι ένα μεγάλο μήνυμα προοδευτικής ανατροπής στη χώρα και αυτό το μήνυμα θα καταγραφεί και θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες».

2084749.jpg

Προβλήματα σημειώθηκαν στις μετακινήσεις του επιβατικούς κοινού μιας και οι εργαζόμενοι σε αυτά συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.

Πιο συγκεκριμένα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και στον προαστιακό σιδηρόδρομο και γ’ αυτό τα δρομολόγια του μετρό εκτελούνται μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Τα λεωφορεία κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ κανονικά λειτουργού τραμ, ηλεκτρικός και μετρό.

2084723.jpg

Μάλιστα οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα είναι πλέον ανοιχτοί, όπως ανοιχτός είναι και ο σταθμός του μετρό Συντάγματος.

Απεργία πραγματοποιεί επίσης και η ΠΝΟ.

2084722.jpg

Συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.