​«Έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 105 ετών, η «Γιαγιά των Ποντίων», κατά κόσμος Ευθυμία Βαρυτιμίδου ή Σάνο Χάλο που με τις μαρτυρίες της έκανε γνωστή σε όλους την Γενοκτονία των Ποντίων.

Η Ευθυμία Βαρ��τιμίδου άφησε την τελευταία της πνοή στις ΗΠΑ, προκαλώντας θλίψη στους απανταχού Ποντίους.

«Η Σάνο Χάλο με την προσωπική της μαρτυρία για τα πάθη που είχε υποστεί πριν 90 χρόνια στη γενέτειρα της, στον Πόντο, όπως αυτές καταγράφηκαν από τη κόρη της, Θία Χάλο (Thea Halo) στο βιβλίο “Not Even My Name” (Ούτε Καν το Όνομα Μου), πρόβαλε σε όλο τον κόσμο το μείζον εθνικό ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και γενικότερα όλων των χριστιανικών λαών της τότε παραπαίουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά.

Στο βιβλίο αυτό, ��ξιστορούσε την πορεία θανάτου της από τον Πόντο μέχρι τον Λίβανο όταν ήταν μόλις δέκα χρονών, κατά την οποία ξεκληρίστηκε όλη η οικογένειά της, αλλά και την αναζήτηση των πατρογονικών της εστιών εβδομήντα χρόνια μετά σε ένα ταξίδι για να ανακαλύψει την εθνική της ταυτότητα.

«Η Σάνο Χάλο υπήρξε αναμφισβήτητα μια θρυλική μορφή του Ελληνισμού (ίσως τη μεγαλύτερη του απόδημου Ελληνισμού), ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο της Ομογένειας μας, που δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί σοβαρά και δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα ακόμη. Ο αδυσώπητος χρόνος προσπερνούσε την υπεραιωνόβια Γιαγιά του Πόντου, όχι απλά με κατανόηση αλλά, με βαθύ σεβασμό γιατί γνώριζε ότι η παρουσία της και το μήνυμά της αποτελούν πολύτιμες διαχρονικές αξίες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας οικουμενικής συνείδησης για σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και τις αξίες της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Μάλιστα στις 12 Ιουνίου 2009 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η Σάνο Χάλο και η κόρη της Θία ορκίστηκαν ενώπιον της Γενικής Προξένου Άγης Μπαλτά και τους απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα, κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο και των δύο.