​Σε χώρους επικίνδυνους για παιδιά, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς τις απαιτούμενες άδειες στήνονται δεκάδες αυτοσχέδια λούνα παρκ και παιδότοποι σε ολόκληρη την χώρα.

Το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών δεν φαίνεται να απασχολεί τους αρμόδιους στους δήμους που πολλές φορές δίνουν τις άδειες χωρίς καν να ελέγξουν τα αυτονόητα.

Μάλιστα, η αδειοδότηση των πλανόδιων Λούνα Παρκ αφορά μόνον συγκεκριμένα μηχανικά και ηλεκτροκίνητα παιχνίδια, ενώ στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας συμπεριλάβει και φουσκωτά παιχνίδια, είτε είναι κάστρα ή τσουλήθρες ή μπάλες και κύλινδροι, τότε χρειάζεται πρόσθετος έλεγχος και άδεια ανοιχτού ή κλειστού παιδότοπου.

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια (φουσκωτές μπάλες και κύλινδροι), έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και στο εξωτερικό ενώ χρησιμοποιούνται σε πισίνες φουσκωτές αλλά και σταθερές, σε λίμνες ακόμη και στη θάλασσα.

Ωστόσο πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας όχι μόνο ως προς την κατασκευή τους, αλλά και ως προς τη χρήση τους αφού οι κατασκευαστές τονίζουν ανάμεσα στους κανόνες χρήσης, ότι θα πρέπει να είναι δεμένες με σχοινί η ιμάντα, ενώ στις φουσκωτές μπάλες πρέπει να μπαίνει μόνο ένα άτομο για να μην υπάρξει τραυματισμός των ατόμων από χτυπήματα μεταξύ τους.

Το νομοθετικό κενό γύρω από την λειτουργεία λούνα παρκ και παιδότοπων θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα καθώς η ανησυχία των γονέων είναι μεγάλη.