​Για πρώτη φορά φέτος θα ανοίξουν μέσα στις διακοπές του Πάσχα κάποια σχολεία στην Ελλάδα μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Έτσι λοιπόν αντί για την ερχόμενη Δευτέρα θα «χτυπήσει» σήμερα το κουδούνι για 525 σχολεία, προκειμένου να αναπληρωθούν οι ώρες που χάθηκαν από τις καταλήψεις που έγιναν σε σχολεία τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Το κάθε σχολείο θα λειτουργήσει διαφορετικό αριθμό ημερών, ανάλογα με τη διάρκεια των καταλήψεων.

Την Τετάρτη θα ανοίξουν και τα περισσότερα σχολεία, 260 τον αριθμό, ενώ άλλα 125 θα προστεθούν την Πέμπτη και 140 την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα ανοίξουν σήμερα Τετάρτη κατανέμονται γεωγραφικά στις περιφέρειες ως εξής:

11 στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, 84 στην Αττική, ισάριθμα (84) στην Κεντρική Μακεδονία, 10 στο Βόρειο Αιγαίο, 34 στη Δυτική Ελλάδα, 64 στη Στερεά Ελλάδα, 16 στο Νότιο Αιγαίο, 65 στη Δυτική Μακεδονία, 71 στην Κρήτη, 33 στην Πελοπόννησο και 112 στη Θεσσαλία.

Ωστόσο, σε τρίωρες στάσεις εργασίας (08:00-11:00) την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή προχωρά η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κοπούν τρεις ημέρες από τις διακοπές του Πάσχα.

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας βασίζεται στην εφαρμογή του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ισχύει από το σχολικό έτος 2013-2014 και στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται πως οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.

Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε ότι οι καθηγητές που δεν θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στα σχολεία τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις.