Με τηλεοπτικό διάγγελμα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ έκαναν έκκληση για εθνική ενότητα και αποφυγή της βίας και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του συντάγματος και την αποκέντρωση περισσότερων εξουσιών προς τα τοπικά συμβούλια, περιλαμβανομένου του θέματος της επίσημης γλώσσας τους, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των Ρωσόφωνων διαδηλωτών στα ανατολικά της χώρας.

«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει προετοιμασθεί να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα ενισχύσει τις εξουσίες των περιοχών» είπε ο Γιατσενιούκ, εξηγώντας πως οι ουκρανικές αρχές θα εκχωρήσουν εκτελεστικές εξουσίες σε αξιωματούχους που έχουν εκλεγεί σε τοπικό επίπεδο στην θέση εκείνων που έχουν οριστεί από την κεντρική διοίκηση.

«Θα ενισχύσουμε το ειδικό καθεστώς της ρωσικής γλώσσας και θα προστατεύσουμε αυτή τη γλώσσα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στις ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ, με την σειρά του, εξέφρασε την απογοήτευσή του που το Κοινοβούλιο σήμερα απέτυχε να εγκρίνει ομόφωνα ένα ψήφισμα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Το έως πρότινος κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις δεν επαρκούν. Το κόμμα θέλει να ισχύει για τη ρωσική γλώσσα το ίδιο καθεστώς με την ουκρανική.

Με αφορμή την έλευση του Πάσχα ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να απλώσουν ο ένας το χέρι στον άλλο, να απέχουν από ριζοσπαστικές ενέργειες και τη γλώσσα του μίσους». Υπογράμμισε την επιθυμία του για μια «ενιαία Ουκρανία»- μια φράση που συνδυάζει την υπόσχεση της αποκέντρωσης των εξο��σιών με την απόρριψη των ομοσπονδιακής δομής που προτείνουν ορισμένοι στις ανατολικές περιοχές και η Ρωσία. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι αυτό θα οδηγούσε στη συνεχή ρωσική παρέμβαση και τελικά στη διαίρεση του ουκρανικού κράτους.

«Για να επιτύχουμε την ειρήνη και την κατανόηση μεταξύ των πολιτών της Ουκρανίας» πρόσθεσε, «τα τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την παραχώρηση, εντός μιας συγκεκριμένης περιοχής, μαζί με την ουκρανική γλώσσα, την επίσημη γλώσσα, του επίσημου καθεστώτος στη ρωσική γλώσσα ή σε μια άλλη γλώσσα που μιλά η πλειονότητα του τοπικού πληθυσμού».