​Την ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τιμά σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, η Εκκλησία, στην θλιβερότερη μέρα του Χριστιανισμού που κορυφώνεται με την Σταύρωση.

Τα τέσσερα γεγονότα, τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και συνέβησαν λίγο πριν τη Σταύρωση είναι:

Α) ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, κατά το οποίο τους παρέδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας («λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου» και «πίετε έξ αυτού πάντες τούτο γαρ εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών»).

Β) ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό.

Γ) Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, στο όρος των Ελαίων.

Δ) Η προδοσία του Ιούδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού.

Κατά το τελετουργικό της ημέρας διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας», ψάλλει ο ιερέας την ώρα που περιφέρει τον σταυρωμένο Ιησού στο ναό, υπό το αμυδρό φως των κεριών.

Μέσα από τα λόγια των ευαγγελίων αλλά και από τις ιδιαίτερα πένθιμες νότες των τροπαρίων περιγράφονται οι εμπαιγμοί, τα χτυπήματα, οι ύβρεις και οι χλευασμοί των ανθρώπων που ανέβασαν τον Κύριο στο Σταυρό.

Στα σπίτια βάφονται τα κόκκινα αυγά, φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας πολλοί, κυρίως γυναίκες, διανυκτερεύουν στην εκκλησία, στολίζοντας τον Επιτάφιο και μοιρολογώντας τον Χριστό.