​Η Ελλάδα πάλι πρωταγωνιστεί στα ξένα μέσα ενημέρωσης, μιας και η γνωστή εφημερίδα, New York Times, έκανε ένα αφιέρωμα στα γκράφιτι της Αθήνας αλλά και σε έναν γνωστό Έλληνα «ζωγράφο του δρόμου», τον iNo.

αρχείο λήψης (1).jpg

Η εφημερίδα αντιμετωπίζει τα γκράφιτι ως μια σιωπηλή διαμαρτυρία, για την κοινωνική κατάσταση της χώρας μας, από τη νέα γενιά.

images (2).jpg

Ο καλλιτέχνης iNo λέει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση. Νιώθει την ανάγκη να δράσει, να αντισταθεί και να εκφραστεί» και χαρακτηρίζει την Αθήνα ως μια σύγχρονη «Μέκκα της τέχνης του δρόμου στην Ευρώπη». «Αν θες να μάθεις για την πόλη, μπορείς να κοιτάξεις τους τοίχους της» δηλώνει ο «ζωγράφος του δρόμου», ενώ προσθέτει ότι δεν είναι ο μόνος που εκφράζεται μέσα από τις τοιχογραφίες.

αρχείο λήψης (2).jpg

«Η μεσαία και εργατική τάξη στην Ελλάδα έχουν καταστραφεί από την κρίση» δηλώνει ο οδοντίατρος με το ψευδώνυμο «Μάπετ» που άρχισε να ζωγραφίζει τους τοίχους όταν τον χτύπησε η οικονομική κρίση, γιατί όπως λέει ο ίδιος, ζωγραφίζει γιατί θέλει να κάνει τον κόσμο να σκεφτεί.

images (3).jpg

Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι οι «γραφιτάδες» εργάζονται αργά την νύχτα, φορώντας μάσκες και μόνο με καλλιτεχνικά ψευδώνυμα.

Σκοπός όλων αυτών των νέων είναι να κάνουν την πόλη έναν πολύχρωμο «πίνακα» γεμάτο από κρυφά πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα.