Στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 θα συζητηθεί με απόφαση του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζου η αίτηση του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων 53 Αθηναίων, που ζητούν να μπλοκαριστεί η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου την οποία σχεδιάζει το Ίδρυμα Ωνάση.

Η πεζοδρόμηση εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει πνοή στο κέντρο, όμως οι 54 προσφεύγοντες θεωρούν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους είναι αντίθετη στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αθήνας.

Θεωρούν δε ότι είναι αντίθετη τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην εθνική νομοθεσία, καθώς πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν προηγήθηκε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά ούτε συντάχθηκε μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι από την πεζοδρόμηση θα γίνουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ θα υπάρξουν προβλήματα προσέγγισης σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας.