​Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ώρα περίπου πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Αθήνας, ο άγνωστος, ο οποίος τηλεφώνησε στις 05:11 τα ξημερώματα στην Εφημερίδα των Συντακτών και στη zougla, φέρεται να είπε «Δεν είναι φάρσα».

Αυτή είναι μια φράση-κλειδί, την οποία χρησιμοποιούσε επανειλημμένα η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» στις παλαιότερες επιθέσεις της, γι’ αυτό οι αρχές εκτιμούν πως ίσως πίσω από το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα να βρίσκεται ο καταζητούμενος Χριστόδουλος Ξηρός.

Ακόμα να σημειωθεί ότι τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη υπήρχαν σενάρια που ήθελαν τον καταζητούμενο Νίκο Μαζιώτη και τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα να βρίσκονται ��ίσω από την επίθεση.

Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου είχαν τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο πίσω μέρος μιας μηχανής, που είχαν σταθμεύσει στο Σύνταγμα έξω από το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα είχαν τραυματιστεί 3 άνθρωποι.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε παλιότερες τρομοκρατικές ενέργειες, στις οποίες είχαν αναλάβει την ευθύνη χρησιμοποιούσαν «άνφο» δηλαδή λίπασμα εμποτισμένο με πετρέλαιο για τις επιθέσεις τους, κάτι που απομακρύνει (αλλά δεν αποκλείει) το ενδεχόμενο να βρίσκονται πίσω από την συγκεκριμένη έκρηξη.