​Όταν οι Θεσσαλονικείς ακούν την λέξη «Δενδροπόταμος», αμέσως σκέφτονται ξυπόλυτα παιδιά που παίζουν στους δρόμους την ώρα που ακριβώς δίπλα τους γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Πρόκειται για την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, που πλέον αποτελεί έ��α γκέτο, από το οποίο δύσκολα περνά κανείς.

Μέσα όμως από το σκοτάδι των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού βγήκε ένα φως, μια ελπίδα μέσα από μια ομάδα μικρών παιδιών που κατάφεραν να καταρρίψουν τα στερεότυπα, να πάνε στο σχολείο και τελικά να βραβευτούν στις ΗΠΑ για την κατασκευή ρομπότ.

«Ο Δενδροπόταμος δεν είναι μια γειτονιά που έχει ακουστεί για τα ωραία της τοπία. Είναι μια γειτονιά που κανείς δεν μπορεί να περάσει από εκεί κατά λάθος. Όλοι πηγαίνουν γύρω γύρω. Δεν έχω δει κανένα παιδί που δεν είναι Ρομά να περνά μέσα από τον Δενδροπόταμο. Θα ήθελα λοιπόν να ενώσουμε αυτό το χάσμα και τα παιδιά του Δενδροποτάμου να είναι όπως όλα τα άλλα», λέει ο 12χρονος Αλεξάνδρος, ένα από τα παιδιά που κατάφεραν να ξεπεράσουν το περιθώριο και να βραβευτούν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για δέκα παιδιά, ηλικίας 10 – 15 ετών, τα οποία κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στο Σαιντ Λούις στο Μιζούρι.

«Κάποια στιγμή ήρθαν εκπρόσωποι της εταιρείας από την Αμερική για να δουν πώς πάει η νέα χώρα μέλος της ρομποτικής. Όταν λοιπόν κάναμε εμείς κάποιον διαγωνισμό τα παιδιά μας τελείωσαν πρώτα και οι δεύτεροι μετά από 15 λεπτά. Αυτό τους έκανε εντύπωση. Είδαν λίγο και το διαφορετικό μας χρώμα, ρώτησαν από πού είμαστε και όταν έμαθαν ότι είμαστε από μια γκετοποιημένη περιοχή με πολύ υψηλή εγκληματικότητα μας πρότειναν στην εταιρεία ώστε να είμαστε η παγκοσμίως επιλεγμένη, τιμώμενη ομάδα στο φεστιβάλ του Σαίντ Λούις στο ��ιζούρι», λέει ο πατέρας Αθηναγώρας, ο μέντορας της ομάδας των παιδιών και ο άνθρωπος που κατάφερε να τους ανοίξει έναν καινούργιο κόσμο.

Τώρα τα παιδιά του Δενδροποτάμου διαβάζουν, βραβεύονται, παίζουν μουσικά όργανα και κάνουν όνειρα για το μέλλον. Λίγα χρόνια πριν δεν πήγαιναν καν σχολείο, καταδικασμένα να ζουν σε ένα γκέτο, όπου για πολλούς τα ναρκωτικά και η παρανομία φαντάζει η μοναδική επιλογή.

Τα παιδιά της ομάδας ρομποτικής όμως απέδειξαν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι αριστούχοι μαθητές και προετοιμάζονται ολοταχώς στις 21 Απριλίου να βρεθούν στις ΗΠΑ και να παραλάβουν το βραβείο τους.