​Η Ουκρανία σχεδιάζει να προσαγάγει τη Ρωσία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις ενέργειές της στην Κριμαία, δήλωσε απόψε ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια.

«Θεωρούμε την Κριμαία αναπόσπαστο κομμάτι της Ουκρανίας και σκοπεύουμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Ρωσίας και των ρωσικών ενεργειών στην Κριμαία», δήλωσε στις Βρυξέλλες μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αντρέι Ντεστσίτσια μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO.

«Πιστεύουμε ότι με διεθνή υποστήριξη, θα καταφέρουμε η Κριμαία να επιστρέψει στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Ντεστσίτσια είπε επίσης ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναλάβει δράση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ωστόσο προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος» ωσότου η Ουκρανία προετοιμάσει τη δικαστική υπόθεση.

Την ίδια ώρα η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την Τρίτη υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων με τη μορφή εγγύησης δανείου καθώς επίσης και υπέρ της επιβολής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε με 378 ψήφους υπέρ και 34 κατά, ως προς την υποστήριξη του πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία που έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πλέον θα πρέπει να σταλεί στο Λευκό Οίκο ώστε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να υπογράψει το σχετικό νόμο. Οι υποστηρικτές της οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβ�� ανέφεραν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει το νόμο.