Τον ομαδικό ξυλοδαρμό και φρικτό βασανισμό μέχρι θανάτου που υπέστη στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών επί 2,5 ώρες ��τα χέρια σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο Αλβανός βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι κατέγραψε κάμερα που έχει τοποθετηθεί στον διάδρομο έξω από τον χώρο αναμονής των κρατουμένων.

Η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, που βασίστηκε στο υλικό της κάμερας και στη συνέχεια σε μαρτυρίες σωφρονιστικών καθώς και στις διαπιστώσεις ιατροδικαστών και εγκληματολογικού, κατέληξε σε αδιάσειστα στοιχεία, με βάση τα οποία ο εισαγγελέας της Αμφισσας, Νίκος Αντωναράκος, άσκησε ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα σε βάρος 14 υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας.

O αρμόδιος Εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση 8 ενταλμάτων σύλληψης, τα οποία ωστόσο δεν εκδόθηκαν χθες λόγω αναρμοδιότητας.

Οι κατηγορίες αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, καθώς και το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς του Α.Τ. Ιτέας, οι κατηγορίες αναμένεται να προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση.

Ο χώρος αναμονής κρατουμένων στις φυλακές Νιγρίτας δεν καλύπτεται από συστήματα παρακολούθησης και οι υπάλληλοι όπως φαίνεται τον μετέτρεψαν σε κολαστήριο για τον δράστη της δολοφονίας του συναδέλφου τους, υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου, σίγουροι πως η αυτοδικία τους δεν θα γινόταν αντιληπτή από κανέναν.

Αλώστε, λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν φωτογραφήσει τον κρατούμενο με μώλωπες σε όλο του το σώμα και είχαν τεκμήρια πως τον παρέλαβαν ήδη χτυπημένο, σε περίπτωση που προχωρούσε σε καταγγελία.

Αυτό που δεν υπολόγισαν ήταν πως ο 42χρονος Αλβανός θα πέθαινε από τα χτυπήματά τους, και αυτό θα επέφερε ενδελεχή έρευνα από τους αστυνομικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι αστυνομικοί ήταν από την αρχή πεπεισμένοι πως ο βαρυποινίτης είχε ξυλοκοπηθεί άγρια και στη Νιγρίτα, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των σωφρονιστικών πως δεν τον είχε ακουμπήσει κανείς. Αρκούσε μια απλή σύγκριση των επτά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά την άφιξή του στις φυλακές, με αυτές που τράβηξαν οι αστυνομικοί του εγκληματολογικού μετά τον θάνατό του.

«Τα τραύματα ήταν πολλαπλάσια και πολύ βαρύτερα. Ήταν εμφανές και έμενε να αποδειχθεί με στοιχεία», είπε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.