​Θα πέσουν οι βάσεις εισαγωγής, όπως όλα δείχνουν στις φετινές Πανελλήνιες, στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.

Αυτ�� προκύπτει από την επεξεργασία των αριθμών των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση που δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Οι θέσεις για τους υποψηφίους της γενικής σειράς αυξήθηκαν οριακά φέτος και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία και ειδικά στο 5ο, που περιλαμβάνει τις σχολές Οικονομίας και Διοίκησης.

Στα τμήματα του πεδίου αυτού έχει ήδη καταγραφεί και μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, οι οποίοι έχουν προτιμήσει τα μαθήματα επιλογής που απαιτούνται για το πεδίο (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας).

Τι θα γίνει στα επιστημονικά πεδία

Πτώση των βάσεων φαίνεται ότι θα καταγραφεί και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία: στο 1ο των ανθρωπιστικών σπουδών, στο 2ο των θετικών σπουδών, στο 3ο των επιστημών Υγείας και στο 4ο των τεχνολογικών επιστημών.

Όλα αυτά βέβαια θα ισχύσουν εφόσον τα θέματα που θα επιλεγούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 27 Μαΐου, είναι στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά και δεν θα παρατηρηθούν βαθμολογικές εκπλήξεις.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι φοιτητές θα απορροφηθούν φέτος σε πολυτεχνικές σπουδές που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, σε τμήματα Φυσικής και Χημείας, Μαθηματικών, Γεωγραφίας του 2ου πεδίου και οπωσδήποτε στις οικονομικές σχολές που έχουν και μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο τμήματα που οδηγούν σε επαγγέλματα με μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, όπως τα τμήματα Νομικής και Φιλολογίας, θα έχουν φέτος λιγότερους εισακτέους.

Ποιοι θα είναι οι «χαμένοι»

Η ανακατανομή των εισακτέων φέτος οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι «χαμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και από αυτούς περισσότερο όσοι στοχεύσουν στις υψηλόβαθμες νομικές σχολές, στις οποίες οι βάσεις αναμένεται να «ψηλώσουν» κι άλλο.

Αυτό καθώς οι εισακτέοι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η θεωρητική Κατεύθυνση, μειώθηκαν κι άλλο φέτος, κατά 456 θέσεις, στα πανεπιστήμια και έμειναν σταθεροί (αύξηση 15 θέσεων) στα ΤΕΙ.

Δεδομένου ότι πέρυσι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής είχαν και πάλι δυσκολευτεί με 1.430 λιγότερες θέσεις, έχουμε ένα άθροισμα διετίας 1.886 λιγότερων θέσεων στο 1ο Πεδίο.

Είναι λοιπόν εύλογο ότι εκεί αναμένεται φέτος μεγαλύτερη δυσκολία εισαγωγής και άνοδος των βάσεων, ειδικά στις σχολές αιχμής του Πεδίου και στα κεντρικά πανεπιστήμια. Εφόσον μάλιστα ο αριθμός των υποψηφίων της θεωρητικής παραμένει, όπως εκτιμάται, στα περσινά επίπεδα των περίπου 15.500 – 16.000, η εκτίμηση αυτή μπορεί να θεω��ηθεί σίγουρη. Τα περισσότερα από τα περίπου 125 τμήματα, εξάλλου, στα οποία μειώθηκαν εφέτος οι εισακτέοι ανήκουν στο 1ο Πεδίο.

Περισσότερες θέσεις στις θετικές επιστήμες

Στους «κερδισμέν��υς» συγκαταλέγονται οι υποψήφιοι τόσο της Θετικής όσο και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, καθώς οι θέσεις που αφαιρέθηκαν από το 1ο Πεδίο κατανεμήθηκαν στα υπόλοιπα, ακόμα και στο 3ο των επιστημών Υγείας, παρότι δεν αναμενόταν.

Δεδομένου ότι ο γενικό αριθμός εισακτέων (μαζί με τις πρώην ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων που από φέτος θα δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής αλλά θα διαγωνίζονται όπως και οι υπόλοιποι) είναι φέτος 70.305 ενώ πέρυσι ήταν 69.398, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανακατανομή ευνοεί όλους ανεξαιρέτων του υποψηφίους των υπολοίπων πεδίων βέβαια άλλους πολύ (πολυτεχνεία, φυσικοχημεία, πληροφορική, οικονομικά επαγγέλματα που σχετίζονται με γεωπονία, κτηνοτροφία κ.λ.π.) και άλλους λιγότερο (ιατρικές, νοσηλευτικές κ.λ.π). Ειδικά στο 5ο Πεδίο, που περιλαμβάνει τις οικονομικές σχολές, αναμένεται αξιοσημείωτη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ.

Η αύξηση των θέσεων εισακτέων, είναι πολύ μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Τι θα γίνει στο 2ο και 4ο πεδίο

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2ο και 4ο Πεδίο) θα έχουν φέτος περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής, καθώς σε όλα του τα τμήματα οι εισακτέοι αυξάνονται.

Το ίδιο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με μερικά από τα πλέον περιζήτητα τμήματα του 5ου και του 2ου Πεδίου. Αλλά και οι ενδιαφερόμ��νοι για το Πολυτεχνείο της Αθήνας (4ο Πεδίο) θα αντιμετωπίσουν – εκτός δραματικής αύξησης στη δυσκολία των θεμάτων των Εξετάσεων – ευνοϊκότερες προϋποθέσεις εισόδου, αφού και εκεί έχουμε καθολική, έστω μικρή, αύξηση.

Πάντως, στον αριθμό των εισακτέων θα προστεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι θέσεις εισακτέων για τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές της Αστυνομικής και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όπως και οι θέσεις που ορίζονται καθ' υπέρβαση για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων (αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κ.ά.).

Μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή της φετινής εξεταστικής διαδικασίας είναι ότι καταργούνται οι ειδικοί αριθμοί που δίνονταν τις προηγούμενες χρονιές στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) και οι μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας θα γίνονται πλέον ελεύθερα.

Αυτό σημαίνει ότι 8.000 - 10.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν και φέτος τη φοίτησή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων, επιπλέον των εισακτέων που θα μπουν με τη γενική σειρά (εφετινών τελειοφοίτων λυκείων και υποψηφίων του 10% που κάνουν χρήση παλαιότερης βαθμολογίας) στα προγράμματά τους.

Πάντως αλλαγές θα υπάρχουν φέτος και στην εξεταστική διαδικασία των απολυτήριων εξετάσεων στο Λύκειο όπου, όπως είναι γνωστό, θα αρχίσει από την πρώτη τάξη της βαθμίδας να μετράει μέρος της βαθμολογίας των μαθητών για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ - το σύστημα εισαγωγής θα αλλάξει όταν οι τωρινοί μαθητές της Α' Λυκείου θα είναι υποψήφιοι εισακτέοι στη Γ' Λυκείου.

Με την αντικειμενικοποίηση των εξετάσεων και την πολυαναμενόμενη «τράπεζα θεμάτων» η διαδικασία προαγωγής θα γίνει εφέτος πιο δύσκολη, καθώς θα απαιτείται μέσος όρος 10 στα περισσότερα μαθήματα.

Έτσι, είναι πιθανόν με την πρόκριση των καλύτερων μαθητών να επιστρέψει στα μαθητικά «χρονικά» η κατηγορία των μετεξεταστέων, οι οποίοι δεν θα κατορθώνουν να περάσουν την τάξη και θα δίνουν επαναληπτικές εξετάσεις το φθινόπωρο.