Τη λίστα των «best doctors» που περιλαμβάνει τα ονόματα 10 μεγαλογιατρών δημοσίων νοσοκομείων που φέρονται να εισέπρατταν μίζες έως και 20% της αξίας ορθοπεδικών ειδών, τα οποία υπερκοστολογούνταν σε βάρος των ασθενών και του δημοσίου, έχουν στη διάθεσή τους οι ανακριτές διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέας και Χρ.Μάρκου που καλούν σε απολογίες για βαρύτατα αδικήματα.

Υπό κατηγορία βρίσκονται τουλάχιστον 30 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων 10 γιατροί από διάφορα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, στελέχη εταιριών παροχής συμβουλών, αλλά και στελέχη ετα��ρίας με ορθοπεδικά είδη.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων κατά περίσταση για απάτη, συνέργεια και ηθική αυτουργία στην απάτη, δωροδοκία (αδικήματα με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου) και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι αξιόποινες πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί το διάστημα μεταξύ 2000 - 2006 και η ζημιά ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ με βάση την υπερκοστολόγηση των ιατρικών ειδών αλλά και τα "δώρα" που φέρονται να καταβλήθηκαν σε μετρητά στους κατηγορουμένους γιατρούς.

Από τη διασταύρωση των στοιχείων υπολογίζεται ότι τα ορθοπεδικά είδη διατίθεντο υπερκοστολογημένα από την εταιρία κατά 35% ενώ με βάση τα τιμολόγια που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών η μίζα αν��ρχεται σε 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εμπλεκόμενες εταιρίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λίστες που τιτλοφορούνταν "best doctors", με συγκεκριμένα ονόματα γιατρών και αριθμούς πωλήσεων.

Στη συνέχεια οι αρχές έλεγξαν ένα προς ένα τα τιμολόγια των γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων που βρίσκονταν ψηλά στη λίστα, ενώ κατά τον εσωτερικό έλεγχο εντόπισαν ανταλλαγή e-mail μεταξύ γιατρών και υπευθύνων των ελεγχόμενων εταιριών.