​Διευρύνεται διαρκώς η «λίστα» με τα θύματα της γρίπης στη χώρα μας που ειδικά για φέτος μας φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να είμαστε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους λόγω της νόσου στην Ευρώ��η.

Το συμπέρασμα προέκυψε από παρουσίαση που έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας παρουσιάζοντας τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Αν και από τις 3 Μαρτίου η δραστηριότητα του ιού παρουσιάζει διαρκή πτώση, συνεχίζουν να καταγράφονται σοβαρά περιστατικά και θάνατοι.

Ως και το περασμένο Σάββατο στην Ελλάδα οι θάνατοι ήταν 106 – σαφώς περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα ως ποσοστό του πληθυσμού. Στη Γαλλία με τον εξαπλάσιο πληθυσμό, έως το Σάββατο τα θύματα της γρίπης ήταν 52, στη Ρουμανία που έχει διπλάσιο πληθυσμό 4, στη Μεγάλη Βρετανία με εξαπλάσιο πληθυσμό κανένα και στη Σουηδία με πληθυσμό 9.234.209, 4. Η μόνη χώρα με υψηλότερο απόλυτο αριθμό θανάτων είναι η Ισπανία που έχει 155 θανάτους σε με 47 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με την Καθημερινή..

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, με ανακοίνωση του Συλλόγου, τονίζει την ανάγκη εθνικής εμβολιαστικής πολιτικής πρόληψης από τη γρίπη για το 2014-2015. Οπως σημειώνεται «στις χώρες με τους ελάχιστους έως μηδενικούς θανάτους σε πενταπλάσιους και εξαπλάσιους πληθυσμούς της δικής μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν κατά πολύ τη μετάδοση της γρίπης, σε σχέση με την Ελλάδα του ήλιου και της καλοκαιρίας. Αυτό, όμως, που αδιαμφισβήτητα έχουν όλες αυτές οι χώρες σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μια σταθερή και αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη».