Με πολικό ψύχος γιόρτασαν την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι Έλληνες ομογενείς στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Η θερμοκρασία άγγιξε του -16 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο οι μαθητές των ελληνικών σχολείων και τα μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων παρήλασαν με παλμό και ενθουσιασμό στη λεωφόρο Jean Talon όπου κυμάτιζαν οι ελληνικές σημαίες, μετατρέποντάς την σε μικρή Ελλάδα.

Ο γενικός πρόξενος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας τονίζοντας ότι η Ομογένεια του Μοντρεάλ, έχει σημαντικό��ατη θέση στο Χάρτη της Ελληνικής Διασποράς, διατηρώντας και ενισχύοντας την ελληνικότητά της με αιχμή του δόρατος την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική παιδεία.

"Η Ελλάδα στέκεται αρωγός παρά την κρίση, ενιχύοντας με κάθε τρόπο αυτόν τον αγώνα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καφόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στη μεγάλη έκθεση "Οι Έλληνες", στην οποία περισσότερα από 500 εκθέματα 22 ελληνικών μουσείων θα παρουσιασθούν, για πρώτη φορά, εκτός Ελλάδας, στο Μοντρεάλ τον Δεκέμβριο και εν συνεχεία στην Οττάβα, στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, 25η Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, με την απονομή βραβείων από την Ελληνική Κοινότητα και το Γενικό Προξενείο σε μαθητές για την καλύτερη έκθεση πάνω στην "Ιθάκη" του Κωνσταντίνου Καβάφη, ενώ παράλληλα θα τιμηθούν και οι 30 δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας για το έργο τους.