Ακούγεται παράδοξο, ωστόσο είναι αληθινό και ... άκρως ελληνικό!

Ο αριθμός των παραπεμπτικών που γράφονται για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσιοθεραπείες κάθε μήνα είναι όσο και οι κάτοικοι της χώρας!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τον Ιανουάριο του 2014 ο αριθμός των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες έφτασε στα 10.450.700, με τη συνολική δαπάνη να φθάνει τα 77,3 εκ. ευρώ. Ανάλογος ήταν και ο αριθμός των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και φυσικοθεραπειών που συνταγογραφήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο: 10.682.892 συνολικής δαπάνης 77,2 εκ. ευρώ.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για επιβολή ποινών σε όσους γιατρούς έγραφαν αδικαιολόγητα υψηλό αριθμό παραπεμπτικών, «έκοψε» μόνο για δύο μήνες τον όγκο συνταγογράφησης, αφού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τα παραπεμπτικά μειώθηκαν κατά 20%, ωστόσο παρουσίασαν ξανά έξαρση τον Ιανουάριο.

Ακολουθούν 5 χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών που μοιράζουν παραπεμπτικά σαν… φυστίκια:

1. Ιατρός φυσικής αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα όχι μόνο ήταν ο πρώτος μεταξύ των γιατρών της ειδικότητάς του αναφορικά με το κόστος των παραπεμπτικών για φυσικοθεραπεία που συνταγογράφησε, αλλά η σχετική δαπάνη ήταν 20,55 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητάς του. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 εκτελέστηκαν παραπεμπτικά που έγραψε ο συγκεκριμένος γιατρός για 1.360 συνεδρίες φυσικής αποκατάστασης σε 84 ασφαλισμένους, συνολικού κόστους 95.200 ευρώ.

2. Στη δεύτερη θέση της ίδιας ειδικότητας «ακολουθεί» ιατρός πάλι από τη Βόρεια Ελλάδα που έγραψε παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες κόστους 13,47 φορές υψηλότερου σε σχέση με τους άλλους γιατρούς της ειδικότητάς του.

3. Ιατρός ορθοπεδικός στην Κρήτη, έγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παραπεμπτικά για εξετάσεις το συνολικό κόστος των οποίων ήταν 14,55 φορές υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητας. Ενδεικτικό είναι ότι ο συγκεκριμένος γιατρός συνταγογράφησε για 713 ασφαλισμένους παραπεμπτικά συνολικής δαπάνης 117.445 ευρώ.

4. Καρδιολόγος στην Αττική ήταν πρώτος σε κόστος παραπεμπτικών για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις μεταξύ των συναδέλφων του με δαπάνη 13,49 φορές υψηλότερη του μέσου όρους της ειδικότητας. Εκτελέστηκαν το πρώτο τρίμηνο εντολές για εξετάσεις/ ιατρικές πράξεις που είχε γράψει συνολικής δαπάνης 57.911 ευρώ σε 468 ασφαλισμένους.

5. Συνάδελφός του καρδιολόγος στην Αττική «ήρθε» δεύτερος στη σχετική λίστα αφού κατά το πρώτο τρίμηνο 2013 έγραψε παραπεμπτικά με συνολική δαπάνη 12,77 φορές υψηλότερη του μέσου όρους της ειδικότητας . Εκτελέστηκαν εντολές για εξετάσεις/ιατρικές πράξεις δαπάνης 79.878 ευρώ σε 619 ασφαλισμένους.