Ήταν 1982 όταν η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου θε��μοθέτησε, όχι χωρίς αντιδράσεις, τον προαιρετικό πολιτικό γάμο.

Τον πρώτο καιρό, τα ζευγάρια που διάβαιναν την πόρτα του δημαρχείου ήταν ελάχιστα και τα ΜΜΕ τα παρακολουθούσαν ως αξιοθέατο. Κι όμως σήμερα, είκοσι δύο χρόνια μετά, οι πολιτικοί γάμοι είναι περισσότεροι από τους θρησκευτικούς...

Η ψαλίδα άρχισε να κλείνει στις αρχές του 21ου αιώνα, με τον πολιτικό γάμο να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ώσπου, το 2012 για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, συνέβη κάτι που μάλλον θα φαινόταν αδιανόητο πριν από χρόνια: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς! Ειδικότερα, πρόπερσι 25.730 ζευγάρια παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο και 23.980 με θρησκευτικό (51,8% έναντι 48,2%).

Οι πληροφορίες από τα συμβολαιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για σημαντική άνοδο και το 2013. «Η τάση πέρυσι ήταν ξανά αυξητική, σε βαθμό που μπορεί να ξεπερνά το 40-50%», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Την ίδια ώρα, στα… χαρτιά μένει το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα πέντε χρόνια μετά τη θέσπισή του. Οι κοινωνικές προκαταλήψεις και οι «τρύπες» του θεσμού δεν βοηθούν τους νέους που θέλουν να παρακάμψουν τον γάμο, ενώ νομικοί χαρακτηρίζουν το ελληνικό σύμφωνο, που νομοθετήθηκε το 2008, ως ένα από τα πλέον αποδυναμωμένα της Ευρώπης, καθώς οι σύντροφοι δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους συζύγους από το κράτος.