​Βεργιώτη Χριστίνα

«Όταν έρθει το χτύπημα δεν πρέπει να είσαι εκεί». Αυτή είναι μια από τις βασικές αρχές αυτοάμυνας, που εδώ και περίπου 26 χρόνια έχει διδάξει η Άντα Τσαρέα, σε περισσότερες από 500 γυναίκες που παρακολούθησαν μαθήματα στην Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας.

Φεμινίστρια και με ειδικές γνώσεις στις πολεμικές τέχνες, η Άντα είναι το πρόσωπο πίσω από την Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, βοηθώντας τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε σωματική, ψυχολογική ή λεκτική επίθεση.

Μια από αυτές και η Σ. περίπου 55 ετών, που μας λέει ότι «έχω πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον σύζυγο μου. Για πολλά χρόνια καθόμουν και τις έτρωγα». Όταν τη ρωτάμε αν τα μαθήματα αυτοάμυνας τη βοήθησαν, απαντά: «Με τον άντρα μου είμαστε ακόμα μαζί. Πλέον έχει καταλάβει ότι δεν τον παίρνει. Το έχει λάβει το μήνυμα και σταμάτησε να με χτυπάει».

autoamunagunaika.jpg

  • Η Σ. ανήκει στον… «κανόνα» των κακοποιημένων γυναικών.

«Στην Ελλάδα, 7 στις 10 γυναίκες κακοποιούνται πάνω από 5-10 χρόνια και δεν φεύγουν, γιατί ο σύζυγος τις απομονώνει με συνεχή σωματική και ψ��χολογική βία. Το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονημένων γυναικών, είναι από το σύζυγο τους», μας λέει η Άντα, η οποία τονίζει ότι «τα προμηνύματα υπάρχουν από την αρχή της σχέσης, η οποία αρχικά φαντάζει ιδεατή. Ένας βίαιος άνθρωπος θα ξανακυλήσει. Αν το χέρι σηκωθεί μια φορά, θα ξανασηκωθεί» μας λέει.

Λίγο πιο πέρα, συναντάμε τον Δ. και τη Φ. Ένα ζευγάρι, το οποίο έχει φέρει τις δυο κόρες του (18 και 15 ετών) στα μαθήματα, περιμένοντας τες να τελειώσουν:

«Τις φέραμε προληπτικά. Αρχικά γιατί είναι μικρό το κόστος συμμετοχής, και έπειτα γιατί θέλουμε να μάθουν να στέκονται στα πόδια τους» λέει ο πατέρας της οικογένειας, με τη μητέρα να συμπληρώνει:

«Ξεκίνησα μαζί με τις κόρες μου π��ιν τρία χρόνια. Τους είπα όμως, πως ο,τι μαθαίνουμε εδώ, δεν το κάνουμε και στο σχολείο. Σκοπός είναι να απωθήσεις τον άλλον αν δεχτείς επίθεση και να φύγεις. Όχι να εμπλακείς σε καυγά».

Άλλωστε αυτός δεν είναι ο σκοπός της αυτοάμυνας. «Τρία χτυπήματα και απεμπλοκή. Τρέχεις να σωθείς» διδάσκει η Άντα Τσαρέα όλα αυτά τα χρόνια. Όσες γυναίκες έχουν παραβιάσει αυτόν τον βασικό «κακόνα» και το παίζουν «τζάμπα μάγκες», έχουν διωχθεί από την ομάδα.

Τα μαθήματα, γίνονται κάθε Σάββατο σε έναν μυστικό χώρο στην Αθήνα. Είναι κρυφός για ευνόητους λόγους, μιας και η Άντα Τσαρέα έχει δεχτεί πολλές απειλές όλα αυτά τα χρόνια.

325650.jpg
Τέσσερις φορές το μήνα με ένα μικρό κόστος (5 ευρώ το μήνα και για όσες δεν έχουν ούτε αυτά δωρεάν), οι γυναίκες συγκεντρώνονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και διδάσκονται πώς να προστατεύονται από πάσης φύσεως επιθέσεις:Ενδοοικογενειακή βία, απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση, λεκτική επίθεση και bullying.

Λίγο πιο πέρα, κάθεται η Μ. Είναι εννέα χρόνια στην ομάδα, και έχει συμπεράνει πως «η βία έχει πολλές μορφές και όταν προέρχεται από τους οικείους σου, είσαι ανυπεράσπιστη. Το θύμα κακοποίησης αισθάνεται μοναξιά και ντροπή». Εκείνη όμως όπως λέει, έχει δει «κορίτσια να μεταμορφώνονται. Ήταν το ίδιο αδύνατες και φαίνονταν αδύναμες, αλλά περπατούσαν σαν γίγαντες. Εδώ βρήκαν εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη.Πλέον, αισθάνομαι λιγότερο εν δυνάμει θύμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Α. δικηγόρος στο επάγγελμα, η οποία παρακολουθεί τα μαθήματα εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια:

«Ξεκίνησα προληπτικά, και για να ασκηθώ δημιουργικά. Έμεινα, γιατί είναι ένας δημιουργικός τρόπος μια γυναίκα να νιώθει ασφάλεια ώστε ν΄αποφύγει πιθανούς κινδύνους. Πλέον ο τρόπος που περπατάω έχει αλλάξει. Το βλέμμα μου είναι σταθερό και δείχνει ασφάλεια».

Αυτές όμως είναι light περιπτώσεις γυναικών. Η Άντα Τσαρέα, στην μακρόχρονη διαδρομή της, έχει συναντήσει γυναίκες (σε Ελλάδα και εξωτερικό) που έχουν κακοποιηθεί βάναυσα, έχουν βιαστεί και έχουν υποστεί απί��τευτα βασανιστήρια.

stop-violence-against-women.jpg

  • Οι περιγραφές της, ανατριχιάζουν:

Στις περιπτώσεις βιασμών, «ο δράστης είναι πολύ έξυπνος. Οσμίζεται το θύμα σαν το λύκο. Οι περισσότερες περιπτώσεις βιασμών στο δρόμο, είναι όταν οι δράστες βλέπουν μια γυναίκα φοβισμένη και χωρίς αυτοπεποίθηση» μας λέει.

Σε άλλη περίπτωση (αυτή τη φορά κακοποίησης), «άντρας χτυπούσε τη γυναίκα του επειδή είχε βάλει στραβά τη πετσέτα στο μπάνιο και τις αλατιέρες σε λάθος θέση. Άλλος είχε δέσει τη σύντροφο του γυμνή στη σοφίτα σαν το σκύλο, και τη χτύπαγε, έχοντας της ένα τενεκεδάκι δίπλα για τις φυσικές της ανάγκες».

  • Τι γίνεται όμως με τη σεξουαλική παρενόχληση που δεν αποδεικνύεται πάντα;

«Η γυναίκα δεν πρέπει να κρυφτεί, αλλά να εξευτελίσει τον θύτη. Αφεντικό παρενοχλούσε τη γραμματέα του, βάζοντας της χέρι και λέγοντας της διάφορα για το στήθος της.Μια μέρα εκείνη άνοιξε την πόρτα και μπροστά σε όλους τη στιγμή που την παρενοχλούσε, αποκάλυψε τι της έκανε. Το αφεντικό κοκάλωσε αλλά έγινε και ρεζίλι παράλληλα. Η γυναίκα αυτή δεν ανέχτηκε να κρύβεται. Ένιωσε καλύτερα. Φυσικά την απέλυσε μετά από αυτό, αλλά θα έφευγε από μόνη της ούτως ή άλλως γιατί δεν άντεχε», μας διηγείται η ιδρυτής της Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας.

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις όμως, είναι αυτές των γυναικών ��ε μεγάλη κοινωνική επιφάνεια, οι οποίες «παγιδεύονται στο prestige και είναι δύσκολο να πουν ότι κακοποιούνται. Μας έχει τύχει πρωτοδίκης , η οποία υφίστατο κακοποίηση από τον στρατιωτικό άντρα της και μας κάλεσε για βοήθεια».

Η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, αλλά και πολλές άλλες γυναικείες οργανώσεις.

Αν μια γυναίκα είναι θύμα οποιασδήποτε κακοποίησης, δεν έχει παρά να σηκώνει το τηλέφωνο της, και να καλέσει στο 15900.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα» μας λέει η Άντα. Το επόμενο, για όσες το έχουν πάρει απόφαση, είναι να τηλεφωνήσουν στην ίδια.