​Την προσοχή μας για τα… κουκούτσια, εφιστά με επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού»!

Όπως αναφέρεται σε αυτή, τους τελευταίες έξι μήνες, αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης κουκουτσιών από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες.

Η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση και παραγ��γή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 κουκουτσιών ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση. Κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια είναι τα αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέ��ω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.