​Άνθρωποι που ζουν υπό το φως των κεριών και άλλοι που κλέβουν νερό και ρεύμα είναι οι ένοικοι των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η κάμερα του Star βρέθηκε εκεί, μετά την ανακοίνωση πως το συγκρότημα- ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία όπως έχει χαρακτηριστεί- μπαίνει στην τελική ευθεία για ιδιωτικοποίηση.

Όπως θα δείτε και στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του Star Βαγγέλη Γκούμα, η κατάσταση είναι κυριολεκτικά άθλια! Υπάρχει παντού βρώμα ενώ ορατά είναι και τα σημάδια της υγρασίας. Σε αυτά τα διαμερίσματα μένουν ��λλοδαποί χωρίς άδεια ενώ έχουν κάνει παράνομα και σύνδεση του ρεύματος.

Όπως εξηγεί στην κάμερα του Star ένας Ιρανός που ζει στην Ελλάδα 13 χρόνια, τα τελευταία 2,5, έχει φτιάξει το δικό του σπίτι στα προσφυγικά, με το αζημίωτο όπως εξηγεί. «100 ευρώ νοίκι πληρώνω» αποκαλύπτει.

Εντωμεταξύ, σε μια από τις οχτώ πολυκατοικίες η κάμερα του Star συνάντησε και κάποιον Έλληνα o οποίος δεν έχει συνδέσει παράνομα το ρεύμα και έτσι η λύση για τεχνητό φως στο δωμάτιο είναι το κερί.

«Δεν πληρώνω για ενοίκιο. Μας το έχει παραχωρήσει ο δήμος. Δεν υπάρχει κάποιος να το καθαρίσει. Περιμένουμε 1 Απριλίου από τον δήμο. Έχουμε κάνει αίτηση γιατί το δικαιούμαστε.» δηλώνει ο ίδιος.

Στην μαρμάρινη επιγραφή επισημαίνεται πως τα 228 διαμερίσματα, 50 τετραγωνικών το καθένα αγοράστηκαν με ευνοϊκούς όρους από πρόσφυγες

Στις ταράτσες φαίνονται ακόμα τα σημάδια από τις οβίδες των Άγγλων στρατιωτών εναντίον των οχυρωμένων ανταρτών, τον Δεκέμβρη του 1944.

Το 2009 ολόκληρο το συγκρότημα χαρακτηρίστηκε μνημείο λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής του σημασίας.

137 από τα διαμερίσματα που έχει στην κατοχή του το δημόσιο περιήλθαν στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποίηση ενώ η κουβέντα για αξιοποίηση των προσφυγικών έχει ξεκινήσει από το 1990.