​Σημαντικές εξελίξεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο σηματοδοτεί η κλήση απο τους ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο που διενεργούν ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα –μεταξύ άλλων – των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών πυραύλων Asrad, της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρωην υπουργού Αμυνας , Γιάννου Παπαντωνίου.

Η κα Κουράκου εκλήθη ως μάρτυρας, σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να βοηθήσει την ανάκριση, κάτι που έκανε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παρέχοντας, όπως της ζητήθηκε από τους ανακριτές, έγγραφη εξουσιοδότηση να ανοίξουν τον τραπεζικό λογαριασμό της στην Ελβετική HSBC , όπου με βάσει την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, υπήρχαν στο όνομά της περί τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ανακριτές είχαν ήδη ζητήσει, με αίτημα δικαστικής συνδρομής να ανοίξει ο λογαριασμός, όμως απάντηση από τις Ελβετικές αρχές δεν είχαν λάβει και η κα Κουράκου παρείχε τη διευκόλυνση απλουστεύοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός, μέχρι στιγμής, ερευνήθηκε μόνο στο επίπεδο της φοροδιαφυγής και του πόθεν έσχες από το ΣΔΟΕ και την οικονομική εισαγγελία και ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (δεν είχε δηλωθεί το ποσό) ενώ εκκρεμεί και ποινική διαδικασία στη ΔΥΟ Κηφισιάς για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Οι ανακριτές διαφθοράς όμως ερευνούν την νόμιμη ή μη προέλευση των χρημάτων (αν πρόκειται δηλαδή για μαύρο πολιτικό χρήμα) και κυρίως την ενδεχόμενη σύνδεση αυτού του ποσού με τις συμβάσεις για εξοπλιστικά που χειρίστηκε ως υπουργός Αμυνας ο κ.Π��παντωνίου.

«ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΙΕΣ»

Η εξήγηση δικαστικών πηγών για την κλήτευση ως μάρτυρα της κας Κουράκου, είναι πώς «υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες για τυχόν διασύνδεση του ποσού με την μέχρι τώρα ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των ASRAD και πρέπει να διερευνηθούν».

Για τον ίδιο λόγο οι ανακριτές κλήτευσαν ως μάρτυρες (και εμφανίστηκαν) τους κουμπάρους του πρώη υπουργού, δηλαδή το ζεύγος Κανδαλέπα , οι οποίοι φέρονται να έστειλαν δυο εμβάσματα στον συγκεκριμένο λογαριασμό της κας Κουράκου HSBC με περίπου συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ .

Ζητήθηκε λοιπόν και από το ζευγάρι να δώσει εξουσιοδότηση για να ανοίξουν το λογαριασμό τους στην Ελβετία, προκειμένου να χαρτογραφηθε�� η κίνηση του ποσού , κείνοι όμως αρνήθηκαν . Φέρονται να είπαν δε πως το ποσό είναι νόμιμα χρήματα του ζεύγους Παπαντωνίου, και απλώς εκείνοι τους διευκόλυναν και στα έστειλαν στο εξωτερικό. Οι ανακριτές τώρα θα υποβάλλον αίτημα δικαστικής συνδρομής για να ανοίξει ο λογαριασμός του ζεύγους Κανδαλέπα. Ο λογαριασμός πάντως της κας Κουράκου φέρεται να ανοίχτηκε το 2000 και τα χρήματα επαναπατρίστηκαν το 2010 με τον νόμο Αλογοσκούφη.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ

Η αρχική εκδοχή του κ. Παπαντωνίου μετά την δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ήταν πως τα χρήματα που ανήκαν στη συζυγό του εστάλησαν από τον πρώην άνδρα τους για τα ανήλικα παιδιά τους. Τώρα βέβαια προκύπτει ότι τα χρήματα εστάλησαν από το ζεύγος Κανδαλέπα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΥΑΝΤ ΑΛ ΖΑΓΙΑΝΤ

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η επιστολή του καταζητούμενου για την υπόθεση των ΤΟR-Μ1, Φουάντ αλ Ζαγιάντ, η οποία έφθασε και στα χέρια του ανακριτή Γ. Μαλλή και με την οποία δηλώνει στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αρνείται τις κατηγορίες και οποιαδήποτε σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποστροφή της επιστολής του για καταδικασθέντακατηγορούμενο στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, που δεν τον κατονομάζει αλλά τον φωτογραφίζει, για τον οποίο αναφέρει: «Εχει μεγάλο λογαριασμό στην τράπεζα HSBC στον Λίβανο, ο οποίος είναι αδήλωτος στις ελληνικές Αρχές». Επιπλέον, ο καταζήτουμενος επισημαίνει στην επιστολη του : "Κατά τη ταπεινή μου γνώμη ήταν λ��θος να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης μου, αντί να μου ζητηθεί να συνεργαστών εθελοντικά με τις πληροφορίες που έχω εσάς. Ηταν επίσης λάθος να δημοσιευτεί το ένταλμα μου στην εφημερίδα και την τηλεόραση βασισμένο σε παραδοχές και λάθη, χωρίς να γνωρίζουν την αλήθεια. Έχω πολλά να πα, αλλά δε θέλω να χρησιμοποιήσω περισσότερο τον χρόνο σας. Είμαι ευτυχής που το όνομα σας είναι Γαβριήλ, ως ο Άγγελός που έφερε τα καλά νέα στην Παναγία και σε ολόκληρο τον κόσμο".

ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ TOR M1
Οι ανακριτές ολοκληρώνουν την ανάκριση για την υπόθεση της προμήθειας των TOR M1 και ήδη έχουν καλέσει σε συμπληρωματικές απολογίες ώστε να κλείσουν τη δικογραφία όλους τους βασικούς κατηγορούμενους σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή τους Γιάννη Σμπώκο, Γιώργο Καμάρη, Αφους Χριστοδουλίδη , Πάνο Γερμανό κλπ. Παράλληλα ο ανακριτής Μαλλής απέρριψε με διάταξή του την αίτηση αποφυλάκισης του επιχειρηματία Αλ. Αβατάγγελου που εμπλέκεται στην υπόθεση των υποβρυχίων , παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση για αποφυλάκιση με 800.000 ευρώ εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Υπενθυμίζεται πώς ο Αβατάγγελος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος από τον κ. Μαλλή με εγγύηση 500.000 ευρώ τα οποία όμως δεν κατέβαλλε ποτέ γιαυτό και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. ​