Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, δήλωσε αναφορικά με τα δύο κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων» που εντοπίστηκαν στη Φθιώτιδα, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, εφαρμόζεται στην Ελλάδα Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών.

Μάλιστα, η αρμόδια υπηρεσία τονίζει ότι όλες οι ποσότητες κρέατος που διατίθενται στην κατανάλωση προηγουμένως ελέγχονται.

Επίσης επισημαίνει ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται από το γάλα, ωστόσο αυτήν τη στιγμή το ζητούμενο για τις Αρχές είναι το πώς νόσησαν αυτά τα δύο ζώα.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος, είπε στο ΑΜΠΕ ότι θα ερευνηθεί η ζωοτροφή της μονάδας, καθώς η νόσος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σχετίζεται, άμεσα, με την κατανάλωση κρεαταλεύρων ή οστεοαλεύρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παράλληλα με τους εντατικούς ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι αρμόδιες ολλανδικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί μήπως το πρόβλημα υπήρχε στη μονάδα από όπου προήλθαν τα ζώα.

Η μονάδα στη Φθιώτιδα, η οποία τέθηκε, άμεσα, σε επιτήρηση, είχε 240 βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, εκ των οποίων 89 τα είχε εισάγει από την Ολλανδία.