​Συγκλονίζει το γράμμα μιας Ρωσίδας, της Elena Styazhkina, στο OstroV., στις 2 Μαρτίου, 2014. Η Elena, διαμένει στην Ουκρανία και περιγράφει πώς βιώνει όλο αυτό που γίνεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.


«Είμαι Ρωσίδα της Ουκρανίας. Μετά τις 16 Ιανουαρίου ένιωθα εξτρεμίστρια. Μετά τις 20 Φεβρουαρίου ένιωθα μέλος συμμορίας. Και τώρα, νιώθω Ουκρανή.» λέει στην αρχή του γράμματος της η Ρωσίδα η οποία στη συνέχεια εξηγεί «Δεν ξέρω πώς έφτασα να νιώθω έτσι, ένα γλυκόπικρο αίσθημα: ποια από τις δύο χώρες άρχισα να αισθάνομαι ως πατρίδα μου.
Η Ουκρανία είναι η χώρα που γεννήθηκα. Τα ρωσικά είναι η μητρική μου γλώσσα. Ας με σώσει ο Πούσκιν. Ας με σώσει από τη θλίψη και τη λύπη. Ο Πούσκιν, όχι ο Πούτιν.»

«Συγχώρεσέ με Ρωσία και θα σε συγχωρήσω κι εγώ. Συγχώρεσέ με να γράφω βιβλία στα ρωσικά, να διαβάζω και να αγαπώ στα ρωσικά. Συγχώρεσέ με που θα συνεχίσω να ονειρεύομαι, να σκέπτομαι και να λυπάμαι στα ρωσικά. Οι στρατιώτες σου θα έρθουν να με απαλλάξουν από τις λύπες μου.
Ένα πράγμα είναι δύσκολο: να σκοτώσετε αυτούς που μιλάνε την ίδια γλώσσα με σας. Τώρα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να το κάνετε.» τονίζει στη συνέχεια.

Η κοπέλα τελειώνει το γράμμα της σημειώνοντας «Συγχώρεσέ με Ρωσία. Και θα σε συγχωρήσω κι εγώ. Γιατί ξέρω ότι οι Ρώσοι δεν είναι πλαστικές κούκλες, είναι άνθρωποι τους οποίους εσύ δεν βλέπεις, όπως δεν βλέπεις και την Ουκρανία. Το να μη βλέπεις την Ουκρανία είναι οδυνηρό. Ρώτα τον Γιανουκόβιτς πώς καταλήγει αυτό.
Υπάρχει και κάτι άλλο: Θέλω να διαδηλώσω για τη χώρα μου και εναντίον του πολέμου.
Υπάρχει ένας κανόνας στο Maidan: Οταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, όταν είσαι φοβισμένος, όταν η διάθεση είναι χάλια, τραγούδησε τον ύμνο. Ο Υμνος της Ουκρανίας είναι πολύ καλός για να διώχνει τους δαίμονες. Δοκίμασέ το. «Η Ουκρανία δεν πέθανε ακόμη, η δοόξα και η ελευθερία της...».

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών στο Παρίσι, καθώς εκεί θα κυριαρχήσει το θέμα της ουκρανικής κρίσης.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο Λαβρόφ θα δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι θα γίνει «κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια» για να φέρουν τη Ρωσία και την Ουκρανία στο ίδιο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να συμφωνήσει άμεσα για συγκρότηση ομάδας επαφής και τονίζει ότι εάν η Μόσχα στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση δεν εμφανιστεί διαλλακτική τότε το Βερολίνο θα ταχθεί υπέρ των κυρώσεων.

Επίσης, στις Βρυξέλλες συγκαλείται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Η Κομισιόν ενέκρινε πακέτο στήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Οι ΗΠΑ, επίσης, ετοιμάζονται να εγκρίνουν βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων για την Ουκρανία προκειμένου να καλυφθούν τα ενεργειακά χρέη του Κιέβου προς τη Ρωσία.