Σε δίκη για βαριά κακουργήματα που επισύρουν ποινές ακόμα και ισόβιας κάθειρξης παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών 19 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο εκατομμυρίων με τους παρόχους ενέργειας Energa και Hellas Power.

Στην υπόθεση που θεωρείται πως προκάλεσε ζημία που αγγίζει τα 270 εκατομμύρια ευρώ κατηγορήθηκαν αρχικά 25 άτομα, αλλά οι δικαστές του συμβουλίου Εφετών αποφάσισαν να απαλλάξουν από την κακουργηματική κατηγορία απιστίας στην υπηρεσία που τους βάρυνε τα έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να επιχειρούσαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φ��ρους, τοποθετώντας τα πόσα σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

Ποιοι παραπέπονται και γιατί

Για την υπόθεση είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι παρέμειναν στην φυλακή περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 ως 200.000.

Προφυλακισμένοι παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας για τους οποίους το συμβούλιο εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτηση για έξι ακόμα μήνες, χρόνος κατά τον οποίο εκτιμάται οτι θα εχει ξεκινήσει και η δίκη.


Οι δικαστές κάνοντας δεκτή (πλην της μη παραπομπής των υπαλλήλων της ΔΕΣΜΗΕ) την πρόταση του αντιεισαγγελέα Εφετών, Στυλιανού Κ. Κωσταρέλλου, παραπέμπει τους 19 στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να δικαστούν για τα εξής αδικήματα:


• Υπεξαίρεση από διαχειριστή ξένης περιουσίας στρεφόμενης κατά του δημοσίου από κοινού και μη, κατʼ εξακολούθηση, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις
• Λαθρεμπορία από κοινού και κατʼ εξακολούθηση
• Νομιμοποίηση εσό��ων από εγκληματική δραστηριότητα από εγκληματική οργάνωση κατʼ επάγγελμα εντός των πλαισίων εγκληματικής ομάδας.

Ο Αντεισαγγελέας στην πρόταση μαμούθ των άνω των 300 σελίδων συνδύαζε την αξιόποινη συμπεριφορά των κατηγορουμένων με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: «Η εν λόγω περιγραφόμενη πράξη τελέστηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις καθόσον το προϊόν αυτής είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και εκτήθη κατά κατάχρηση της θέσεως των ως άνω ανωνύμων εταιρειών στο επιχειρηματικό πεδίο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας δια της συστηματικής και επανειλημμένης μη απόδοσης των οφειλομένων κατά περίπτωση ποσών, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δυσμενή χρονική συγκυρία για τη χώρα, ενόψει της οικονομικής κατάστασης την οποία έχει αυτή περιέλθει, λόγω της μεγάλης υστέρησης που εμφανίζουν τα κρατικά έσοδα, της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της διαρκώς καταρρέουσας ρευστότητας, σε σημείο που κατέστη ορατός ο κίνδυνος αφενός μεν της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, αφετέρου δε της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.»