Πρώτη ανάρτηση: 04/03/2014 17:38

Κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται Ουκρανούς συνοριοφύλακες, ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στα στενά του Κερτς, τη στενή λωρίδα δηλαδή που χωρίζει την Κριμαία από την Ρωσία.

«Δύο ρωσικά πλοία έχουν κλείσει τα Στενά του Κερτς, από τον βορρά και τον νότο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβελ Σισούριν, ο αναπληρωτής διοικητής των συνοριοφυλάκων.

Eν τω μεταξύ, έκτακτη συνάντηση με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία θα έχουν αύριο Τετάρτη η Ρωσία και το NATO, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών.

Πούτιν: Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία, αλλά μπορώ να το κάνω

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ζωντανών του δηλώσεων από την κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία θα αποτελούσε για τη χώρα του την ύστατη επιλογή, ενώ υπερασπίστηκε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας «παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά δεν ασκεί εξουσία». Τόνισε ότι είχε προειδοποιήσει τον Γιανουκόβιτς πως «δεν έχει πολιτικό μέλλον» και ότι θα είχε δολοφονηθεί, εάν δεν είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία. Είπε, μάλιστα, ότι πριν από δύο ημέρες συνάντησε τον Γιανουκόβιτς στη Ρωσία και ήταν «ασφαλής».

Επαναλαμβάνοντας τη ρωσική απόρριψη της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στην ουκρανική πρωτεύουσα και κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις. Τόνισε ότι «εθνικιστές και αντισημίτες» προκάλεσαν χάος στους δρόμους τους Κιέβου.


Ο πρόεδρος της Ρωσίας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και δήλωσε ότι το έχουν πράξει «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας».

Εωτηθείς εάν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε: «Όχι, δεν συνεισφέρουν. Είναι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» αυτές οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Τόνισε, ακόμη η Ρωσία δεν σχεδιάζει να προσαρτήσει την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. «Μόνο οι κάτοικοι της Κριμαίας μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους» δήλωσε.

Χαρακτήρισε παράνομη και πραξικοπηματική την «στρατιωτική κατάληψη» της εξουσίας στο Κίεβο, και απέρριψε ως παράνομα όλα όσα ακολούθησαν -συμπεριλαμβανομένου του διορισμού της μεταβατικής κυβέρνησης. «Μόνο το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο» είπε ο Πούτιν. «Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η παράνομη αλλαγή δεν μπορεί να ενθαρρύνεται» είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Όσον αφορά την χρήση στρατιωτικής βίας, ο Πούτιν είπε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία έχει την επιλογή, ως έσχατη λύση».

Εάν υπάρξει «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση όλων των επιλογών» είπε ο Πούτιν. Κάτι τέτοιο, είπε, «θα ήταν σύννομο και εντός του διεθνούς δικαίου».

Κάντε κλικ και δείτε περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο από τον δημοσιογράφο στην Ουκρανία Θανάση Αργυράκη