​Η ομάδα των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G7) καταδίκασε την Κυριακή την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και πάγωσε επί του παρόντος τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του G8, στην οποία μετέχει και η Ρωσία λόγω των εξελίξεων.

Η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο.

«Οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώνονται και καταδικάζουν τη σαφή παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των G7.

«Έχουμε αποφασίσει προς το παρόν να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι τον Ιούνιο», συμπληρώνεται.

Όπως διευκρινίζεται, η απόφαση για το πάγωμα των προετοιμασιών της συνόδου στο Σότσι θα παραμείνει σε ισχύ «έως ότου το περιβάλλον γίνει και πάλι θετικό σε σημαντικές συζητήσεις της ομάδας των G-8».
"Θα βοηθήσουμε οικονομικά την Ουκρανία"
Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G7 ανακοίνωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν «ισχυρή οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία».
Ανακοίνωσαν επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στέλνει αυτή την εβδομάδα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Κίεβ�� για την παροχή χρηματοοικονομικών και πολιτικών συμβουλών ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με πιο πιεστικό τρόπο.
«Η στήριξη του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμη για το ξεκλείδωμα επιπλέον βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα, άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, την Ε.Ε. καθώς επίσης και από διμερείς πηγές», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινή τους δήλωση.
«Έχουμε επίσης δεσμευτεί να κινητοποιήσουμε μια ταχεία τεχνική βοήθεια για να στηριχθεί η Ουκρανία στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών, των κανονιστικών ρυθμίσεων όσο και στην καταπολέμηση της διαφθοράς», προστίθεται στην ανακοίνωση του G7.
Κάμερον: Κανένας βρετανός υπουργός στο Σότσι μετά από όσα συνέβησαν στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ν.Κάμερον, κανένας υπουργός της κυβέρνησης της χώρας δεν πρόκειται να παρευρεθεί στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, το θέρετρο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Αυτό έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ο Καμέρον.