Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην περιοχή της Κριμαίας που «μυρίζει» μπαρούτι. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι ένας διπλωματικός «πυρετός» αλλά και επαφές που θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο, με τον Μπαράκ Ομπάμα να τηλεφωνεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως έγραψε και νωρίτερα το star.gr, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του το βράδυ του Σαββάτου, ζητώντας του να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση, προσθέτοντας πως η συνομιλία των δύο ανδρών κράτησε 90 λεπτά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, αλλά και για μια αυξανόμενη διεθνή απομόνωση εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.

«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί», αναφέρει στη δική του ανακοίνωση για το τηλεφώνημα το Κρεμλίνο.

Επίσης, όπως προσθέτει, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή «στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο».