Έντονη η μυρωδιά του πολέμου στην περιοχή της Κριμαίας: μετά το «πράσινο φως» της ρωσικής Βουλής για την αποστολή στρατευμάτων, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε ετοιμόπολεμη κατάσταση. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως, δεν κατέληξε σε καμία απόφαση, ενώ Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην κόψη του ξυραφιού Ρωσία - Ουκρανία

Η κατάσταση στην Κριμαία έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά και την ομόφωνη έγκριση από τη ρωσικ�� Άνω Βουλή του αιτήματος του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή ενώ σε θέση μάχης έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της η Ουκρανία, με τον μεταβατικό της πρόεδρο να προειδοποιεί πως τυχόν στρατιωτική δράση θα είναι αιτία πολέμου.

Προς το παρόν, πάντως, ο Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο ζητά από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλα κράτη μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ να βοηθήσουν προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Καμία συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Τις βαθιές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών κρατών με τη Ρωσία επαναβεβαίωσε η συν��δρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο δεν ανέλαβε επίσημα δράση, όπως αναμενόταν.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, την δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη στην Ουκρανία διεθνών παρατηρητών από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση της κρίσης.

Στο μεταξύ, διπλωμάτες ανέφεραν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες διαδραματίστηκε μία έντονη συζήτηση για το εάν έπρεπε να υπάρξει μία δημόσια συνεδρίαση, όπως οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές αντιπροσωπείες ζητούσαν, ή να παραμείνει κεκλεισμένων των θυρών, όπως επιθυμούσε η Ρωσία.

Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, σήμερα θα βρεθεί στην Ουκρανία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε..

Τηλεφωνήματα Ομπάμα – Ολάντ στον Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Βλάντιμιρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Την σοβαρή του ανησυχία εξέφρασε στον Πούτιν ο Φρανσουά Ολάντ, που επίσης μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο το Σάββατο. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση», ενώ είχε τηλφωνικές επαφές για την κατάσταση στην Κριμαία με τον Μπαράκ Ομπάμα, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.