«Η στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την αρχή του πολέμου και το τέλος στις σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας»: με αυτή τη φράση ξεκαθάρισε την στάση της Ουκρανίας ο μεταβατικός πρόεδρος, Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ! Στο μεταξύ, εκτάκτως συνεδρίασε το βράδυ του Σαββάτου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμόπολεμη κατάσταση, με τον Τουρτσίνοφ να τονίζει πως δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την επιθετικότητα της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του, έπειτα από τρίωρη σύσκεψη με τους επικεφαλείς ασφαλείας και άμυνας.

Παράλληλα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντιμτρι Μεντβέντεβ και του ζήτησε να ανακαλέσει τους Ρώσους στρατιώτες στη βάση τους στην Κριμαία και του πρότεινε να προχωρήσουν σε συνομιλίες.

Λίγο νωρίτερα, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμιρ Πούτιν, ζήτησε κι έλαβε το πράσινο φως από την Άνω Βουλή της Ρωσίας για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της Βρετανίας, ήταν η δεύτερη που συγκλήθηκε εκτάκτως μέσα σε 48 ώρες.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις», επανέλαβε την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και ζητεί την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και δήλωσε έτοιμος να ταξιδέψει στην Ευρώπη.