​Πρώτη δημοσίευση:17:20

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή και «της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος». Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ότι θα συνεδριάσουν και πάλι εντός των επόμενων ημερών με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

"Μιλάμε για μια συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας", είπε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του ενώ ένας άλλος εκτίμησε ότι η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα συγκαλέσει μια σ��νεδρίαση πιθανότατα την Δευτέρα.

Η Δύση έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ανάπτυξη φιλορώσων ακτιβιστών και Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία, την αυτόνομη, ρωσόφωνη δημοκρατία στη νότια Ουκρανία.

Την ίδια ώρα φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εισέβαλαν σε αυτό και ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

Η Ουκρανική κυβέρνη��η "τα χώνει" στην Ρωσία

Νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία, όπου διατηρεί βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας με την Ρωσία να δηλώνει ότι δεν έχει παραβιάσει μια συμφωνία που έχει συνάψει με την Ουκρανία που αφορά τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή και να αρνείται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία .

Η Ουκρανία κάλεσε την Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές "προκλήσεις" στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές".
Ρωσική βοήθεια ζήτησε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας

Την ίδια ώρα, ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Ακσένοφ ζήτησε σήμερα τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της "τάξης και της ηρεμίας" σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα μετά το αίτημα της Κριμαίας αναφέρει ότι «η προεδρική διοίκηση της Ρωσίας δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ».

Στις 30 Μαρτίου το δημοψήφισμα - Παγκόσμια ανησυχία

Εν τω μεταξύ, στις 30 Μαρτίου και όχι στις 25 Μαΐου όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί θα διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία,, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην περιοχή της Κριμαίας αναστατώνει τον Ομπάμα και τον ΟΗΕ, ο οποίος και ετοιμάζεται να παρέμβει δυναμικά στην όλη κατάσταση.
Καρέ καρέ η εισβολή στο Κοινοβούλιο της Κριμαίας
Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο της εισβολής των ένοπλων ανδρών στο κοινοβούλιο της Κριμαίας. Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

ΒΙΝΤΕΟ STAR