Πρώτη Ανάρτηση:28/02/2014 22:42

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι δεν θα εισβάλλει στην Ουκρανία, αργά το βράδυ της Παρα��κευής 2.000 Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στην Κριμαία αφού πρώτα βγήκαν από τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη.


Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κι επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στο δρόμο από Σεβαστούπολη προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη.

Νωρίτερα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι εδώ και ώρα έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.

Ο Τουρτσίνοφ κατηγορεί τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία για "ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν "να σταματήσει τις προκλήσεις".

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού. Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων» είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η Σουηδία καλεί τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την πρωτεύουσα της Κριμαίας

Η Σουηδία κάλεσε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν «αμέσως» τη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Ουκρανικής Δημοκρατίας της Κριμαίας, αντιδρώντας στην αμφισβήτηση της νέας ηγεσίας που συστάθηκε στο Κίεβο από φιλορώσους στην περιοχή.

Είναι «ανησυχητική η κατάσταση στην Κριμαία. Η Ρωσία πρέπει αμέσως να αποσύρει τις δυνάμεις της (και να τις διατάξει να επιστρέψουν) στις νόμιμες βάσεις τους. Η Συμφερόπολη είναι ξεκάθαρα πέραν αυτής της περιοχής» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.

Η παρέμβαση του Μπιλτ προστίθεται στις φωνές στη Δύση οι οποίες ζητούν από τη Ρωσία, κατονομάζοντάς την ή όχι, να μην επέμβει στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα και η Λιθουανία, η οποία ασκεί αυτό το μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε πως θα ζητήσει από το όργανο αυτό να αντιδράσει στην κρίση στην Κριμαία.

«Ζήτησα από τους εκπροσώπους μας (στα Ηνωμένα Έθνη) να εξασφαλίσουν ότι η κατάσταση στην Κριμαία θα ενταχθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Ασφαλ��ίας του ΟΗΕ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους στο Βίλνιους.

«Αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία μοιάζει με μια στρατιωτική επέμβαση και κατοχή της περιοχής» δήλωσε ο Λινκέβιτσους.