Πρώτη ανάρτηση: 28/02/2014, 10:05

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς από το Ροστόφ της Ρωσίας.

Ο Γιανούκοβιτς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από την φυγή του από την Ουκρανία, ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς γιατί δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την σταθερότητα και τόνισε ότι έφυγε από τη χώρα γιατί δεχόταν απειλές κατά της ζωής του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί φασίστες κατέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, εκπροσωπώντας μια μειονότητα.

Ζήτησε επίσης από τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους και τόνισε ότι θα παλέψει για το μέλλον της Ουκρανίας.

Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς αποκάλυψε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της Ουκρανίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει την νομιμότητά τους.

"Όσο είμαι ζωνταντός θα είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας", είπε.

Αρνήθηκε επίσης ότι έδωσε εντολή για να ανοίξουν πυρ οι αστυνομικοί, παραδέχθηκε όμως ότι είχαν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης να διεξάγει έρευνα για τα όσα συνέβησαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και υποσχέθηκε να επιστρέψει στη χώρα όταν αυτό θα είναι ασφαλές για τον ίδιο.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία παραμένει καζάνι που βράζει, με το κοινοβούλιο να ζητά σήμερα Παρασκευή την έκτακτη σ��γκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων στην Κριμαία από ένοπλους στρατιώτες, το ουκρανικό κοινοβούλιο επικαλέστηκε το ψήφισμα του 1993 του ΟΗΕ, βάσει του οποίου οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η ένταση στην Κριμαία κλιμακώνεται, αφού μετά την εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής Βουλής το πρωί της Πέμπτης, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών , Αρσέν Αβάκοφ, έκανε λόγο για κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Μέσω της σελίδας του στο Facebook, είπε ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που, κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ανέλαβε τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό, ένοπλοι που προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν -αναίμακτα- και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», σημείωσε περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και απευθύνοντας έκκληση για διάλογο.

Κάντε κλικ και δείτε το βίντεο από την εκπομπή LIVE U