Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία παλεύουν για τα συμφέροντά τους ενώ η Ουκρανία κινδυνεύει να διχοτομηθεί, ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Μάρα Ζαχαρέα για το αν είναι ορατό το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην αυλή της Ευρώπης.

«Η γενικότερη τάση δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Ωστόσο, θεωρώ, πως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να πάμε σε πολεμική σύγκρουση. Η Ρωσία έτσι και αλλιώς ελέγχει de facto τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, και δεν θα ήθελε να βαρύνεται με την απόσχιση μίας χώρας όπως είναι η Ουκρανία την οποία θεωρεί φυσική της προέκταση»

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «η ουκρανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και μία πιθανή επιδείνωση των τωρινών εξελίξεων είναι σαφές ότι θα φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού ως προς το οικονομικό σκέλος. Από κει και πέρα ο κόσμος δεν αντέχει επιπλέον εντάσεις»
Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή, εάν υπάρξει μία πολεμική σύρραξη ο κ. Φίλης απάντησε ότι «μία σύγκρουση Ρωσίας και Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία πιθανότατα να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο κομμάτι του τουριστικού ρεύματος το οποίο είναι πολύ ισχυρό από την Ρωσία στη χώρα μας, και βέβαια στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων στο οποίο χρειαζόμαστε τη Ρωσία, αν μη τι άλλο για να ανεβάσουμε το τίμημα. Και βέβαια, αν η Ευρώπη τελικά αποφασίσει να υποστηρίξει εμπράκτως την Ουκρανία με τα δυσθεώρητα ποσά τα οποία απαιτούνται άνω των 35 δις δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια, αυτό ενδεχομένως να αποστερήσει κεφάλαια ευρωπαϊκά, από τις χώρες κράτη-μέλη της Ευρώπης που το έχουν ανάγκη όπως μεταξύ άλλων και η Ελλάδα»

Κάντε κλικ και δείτε το βίντεο…