Πρώτη ανάρτηση: 27/02/2014 18:50

Μίζες σε ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα εντόπισε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος άσκησε ποινικές διώξεις κατά του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ήδη προφυλακισμένου Αντώνη ��άντα και του αντιπροσώπου στην Ελλάδα της βραζιλιάνικης εταιρίας EMBRAER.

Η νέα δικογραφία αφορά τη σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η Σουηδική εταιρία Ericsson και ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145.

Επισημαίνεται ότι από τη βραζιλιάνικη εταιρία έχει γίνε και η προμήθεια του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Τη μίζα "κάρφωσε" κατά την απολογία του, ο Αντώνης Κάντας ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι τον είχε πλησιάσει ο απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας Χρήστος Τούμπας που εκπροσωπούσε την EMBRAER και του είχε πει ότι αν προχωρήσει το πρόγραμμα «δεν θα με ξεχάσει».

Στη συνέχεια ο Κάντας είπε ότι πήρε 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του σε τράπεζα στη Γενεύη λαο άλλες 100.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

Η εμπλοκή της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας προκάλεσε το ενδιαφέρον των σουηδών εισαγγελέων οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση ζητώντας στοιχεία.

Μάλιστα αναμένεται να υποβάλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου η φερόμενη δωροδοκία να ερευνηθεί και από τις αρχές της Σουηδίας.

Την ανάκριση ανέλαβε η νέα ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία αναμένεται να αναζητήσει ποινικές ευθύνες και των εκπροσώπων της εταιρίας.

Σε σειρά ερωτήσεων της εισαγγελίας της Βρέμης κλήθηκε να απαντήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αντιπρόσωπος της εταιρίας STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτης Ευσταθίου, τον οποίο ενέπλεξε στην υπόθεση με τις μίζες ο Αντώνης Κάντας με την αποκαλυπτική απολογία του.

Πριν μιλήσει ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ όμως, ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας στη χώρα μας φέρεται να παραπλανά τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας εμφανιζόμενος να μη γνωρίζει τίποτα για μίζες και ύποπτες συναλλαγές.

ΕΡ: Ποιός συνήψε τις συμφωνίες πρακτόρευσης της Tredeco LTD με την S TN ATLAS Ελεκτρόνικ και την Ραιμένταλ;
ΑΠ: Εγώ ως νόμιμος εκρόσωπος της Tredco LTD

ΕΡ: Οι συμφωνηθείσες προμήθειες από γερμανούς ήταν ικανοποιητικές;
ΑΠ: Ήταν ικανοποιητικές. Ένα μέρος των προμηθειών μου το έπαιρνα στην Ελλάδα και ένα άλλο μέρος των προμηθειών στην Αγγλία και όλες φορολογούνταν.

ΕΡ: Πως γινόταν η απόδοση λογαριασμών ;
ΑΠ: Με τη νόμιμη υποβολή τιμολογίων .

ΕΡ: Για ποιο σκοπό σας έδιναν αυτά τα χρήματα οι γερμανοί;
ΑΠ: Για την κάλυψη των εξόδων των δραστηριοτήτων πρακτόρευσης των εξοπλιστικών συστημάτων καθώς και για το εύλογο κέρδος μου.

ΕΡ: Σε ποιους φορείς αποφάσεων καταβλήθηκαν τα χρηματα ;
ΑΠ: Σε κανέναν.

ΕΡ: Σε ποιο βαθμό γνώριζαν οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών τις πληρωμές που εσείς κάνατε;
ΑΠ: Κανείς δεν γνώριζε.

Λίγους μήνες μετά τη συγκεκριμένη κατάθεση, ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Παναγιώτη Ευσταθίου για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κατά την απολογία του στον ανακριτή Γ. Μαλλή, ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι έδινε μίζες ακόμα και μετά το 2005.

Επίσης, ο Παναγιώτης Eυσταθίου κατέθεσε πρόσφατα και συμπληρωματικό υπόμνημα στους ανακριτές Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο εισφέροντας περισσότερα στοιχεία.