​Πρώτη ανάρτηση: 27/02/2014, 08:53

Την ώρα που τα τύμπανα πολέμου ηχούν στην Ουκρανία, η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι προσέφερε άσυλο στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς σύμφωνα με ανώνυμη ρωσική πηγή.

Ο έκπτωτος πρόεδρος «εμφανίστηκε» με δήλωσή του που μεταδόθηκε από ρωσικά ΜΜΕ, λέγοντας πως είναι ακόμη ο νόμιμος αρχηγός της ουκρανικής κυβέρνησης και χαρακτηρίζει παράνομες τις αποφάσεις της ουκρανικής Βουλής.

Επίσης, ζητά από τις ρωσικές αρχές να εξασφαλίσουν την προσωπική του ασφάλεια και να τον προστατεύσουν από «εξτρεμιστικές δράσεις» που κατέλαβαν την χώρα, τονίζοντας ότι οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας «δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο».Νωρίτερα, όλο και περισσότερα ήταν τα τηλεγραφήματα που ήθελαν τον Γιανουκόβιτς να έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι εθεάθη σε ξενοδοχείο της Μόσχας και ότι διαμένει σε κατοικία που ανήκει στο Κρεμλίνο.

Δημοψήφισμα για αυτονόμηση της Κριμαίας

Εντωμεταξύ, η βουλή της αυτόνομης Κριμαίας στην Ουκρανία που έχει μετατραπεί σε νέο επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων ανακοίνωσε δημοψήφισμα για το μέλλον της περιοχής. Οι τοπικοί ε��ικεφαλής θεωρούν ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή «απειλούνται μετά την αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από εθνικιστές που επικουρούνται από ένοπλες συμμορίες».

«Η βουλή της Κριμαίας θεωρεί ότι η μόνη δυνατή διέξοδος από την παρούσα κατάσταση είναι η εφαρμογή των αρχών της απευθείας εξουσίας του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για όλη την περιοχή με θέμα την ενίσχυση της αυτονομίας και την επέκταση των εξουσιών, ο λαός της Κριμαίας θα μπορέσει να προσδιορίσει μόνος του και δίχως εξωτερικές πιέσεις, το μέλλον του καθεστώτος της αυτονομίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου της βουλής.

Τύμπανα ΠΟΛΕΜΟΥ στην Ουκρανία: Ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπική�� κυβέρνησης της Κριμαίας

Την ίδια ώρα, τα τύμπανα πολέμου αρχίζουν και ηχούν όλο και πιο δυνατά στην Ουκρανία. Το επίκεντρο των εξελίξεων έχει μεταφερθεί στην Κριμαία, μετά και την κατάληψη σήμερα το πρωί από ένοπλους ενστόλους της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της περιοχής.

Οι ένοπλοι φορούσαν στολές και περιβραχιώνια με μαύρο και πορτοκαλί χρώμα, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι το ρωσικό σύμβολο της νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανήρτησαν πανό που αναγράφει ότι η Κριμαία είναι ρωσική.

Σε θέση μάχης τα ρωσικά μαχητικά, ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. «Στρατιωτική επίθεση η οποιαδήποτε κίνηση» προειδοποιεί ο μεταβατικός πρόεδρος τη�� Ουκρανίας, Τουρτσίνοφ.

Σε συναγερμό έχει τεθεί η διεθνής διπλωματία, μετά και από μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, όπου η Μόσχα δηλώνει ότι θα υπερασπιθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της.

"Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται", αναφέρεται σε μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.

crimea_tank1_497_355.jpg

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Τάταρος ηγέτης Ρεφάτ Τσουμπάροφ έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:

«Έμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Την ίδια ώρα, όπως έγραψε και το star.gr, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία βρίσκεται σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση, αφού ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στα στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία να κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας.

Στο Κίεβο πάλι πρωθυπουργός ανέλαβε το δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκο, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος στην πρώτη του συνέντευξη στο BBC είπε στους δημοσιογράφους:

«Καλώς ήλθατε στην κόλαση»!

Ανησυχία πάντως προκαλεί στη διεθνή κοινότητα το γεγονός ότι σκληροπυρηνικοί εθνικιστές, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, προτάθηκαν να συμμετάσχουν στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Μαΐου.