Η Γιούλια Τιμοσένσκο κατάφερε να πάρει τη ρεβάνς και να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο της Ουκρανίας μετά την καταδίκη της για κατάχρηση εξουσίας σε φυλάκιση 7 ετών.

Αφορμή για την απελευθέρωσή της στάθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Ποια είναι όμως η Γιούλια Τιμοσένκο;

Η ωραία Γιούλια είναι μια πάμπλουτη πολιτικός που έκανε περιουσία από την αμφιλεγόμενη καριέρα της στο χώρο του φυσικού αερίου.

Το 2009 έλαβε το χρίσμα από το κόμμα της για τις προεδρικές εκλογές του 2010, όμως ηττήθηκε από τον Γιανο��κόβιτς, και αμέσως μετά της ασκήθηκε δίωξη για κακοδιαχείριση.

Όλο αυτό το δύσκολο διάστημα στο πλευρό της βρισκόταν η κόρη της, η οποία έκανε δηλώσεις ανά τον κόσμο υπέρ της μητέρας της.

Η «Ιωάννα της Λορένης της Ουκρανίας»

Η Τομοσένκο που ψηφίστηκε ως η πιο ωραία αρχηγός κράτους σε όλον τον κόσμο χαρακτηρίστηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης "ωραία Γιούλια" ή "Ιωάννα της Λορένης της Ουκρανίας" εξαιτίας της συμμετοχής της στην Πορτοκαλί Επανάσταση.

Η Πορτοκαλί Επανάσταση

Η Ουκρανία απελευθερώθηκε από τη Σοβιετική επιρροή το 1990 όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές. Ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Αυγούστου, το Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανικής ΣΣΔ έλαβε την απόφαση για την πλήρη ανεξαρτησία της χωράς, απόφαση που επικύρωσε ο ουκρανικός λαός σε δημοψήφισμα το Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

Τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας βρήκαν τη Ουκρανία σε τραγική οικονομική κατάσταση, με κρίση εθνικής ταυτότητας, και πολιτική αστάθεια.

Δείτε το βίντεο