Πρώτη Ανάρτηση:22/02/2014 10:22

Στα δικαστήρια Πειραιά οδηγήθηκαν στις 9 το πρωί οι πρώτοι έξι από τους συνολικά 15 συλληφθέντες για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ και πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος Γιώργος Σπανός.

Έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν συγγενείς των συλληφθέντων για συμπαράσταση.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του υπαλλήλου του ΥΠΕΚΑ, οι εκτιμώμενοι διαφυγόντες πόροι και δασμοί είναι 662.800 ευρώ και όχι 3.500 εκατομμύρια ευρώ όπως εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ.


Παράλληλα υποστηρίζουν πως η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας δεν ευσταθεί γιατί δεν υπάρχουν προσημειωμένα χαρτονομίσματα, αλλά ούτε καταγεγραμμένες συνομιλίες για δωροδοκία.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 24 άτομα - στελέχη κρατικών υπηρεσιών, οδηγοί βυτιοφόρων και πρατηριούχοι.

Ενώπιον του ανακριτή βρ'εθηκε σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ, ο τμηματάρχης της διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπάλληλος του Α' Τελωνείου Πειραιά καθώς και τρία ακόμα άτομα που φέρονται ως συνεργάτες του Γιώργου Σπανού.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ αναφέρει ότι οι εναντίον του αποδιδόμενες κατηγορίες είναι έωλες και αστήρικτες και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες, που κρατούνται στη ΓΑΔΑ, θα απολογηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄ έξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι την τελευταία διετία ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου, πέντε βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων και 18.400 ευρώ.