Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Ιδρύματος "Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη", η τριήμερη διεθνής συνάντηση των μελών του Club de Madrid -του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αποτελείται από 96 πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς κρατών από 63 διαφορετικές χώρες- και του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi που προωθεί το διάλογο και την κατανόηση μεταξύ των λαών.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την προετοιμασία των προτάσεων που θα εισηγηθούν οι δυο φορείς, ενόψει της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα διατυπωθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας μετά το 2015.

«Δεν εννοούμε πως όλα τα άτομα σε μια χώρα πρέπει να μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κοπούν όλοι ώστε να ταιριάζουν στο ίδιο μοντέλο. Όχι.. Αυτό που εννοούμε είναι να ισχύουν οι βασικές αξίες. Αυτό σημαίνει να έχουν το δικαίωμα της ανθρώπινης ζωής για αξιοπρέπεια, ελευθερία λόγου, ελευθερία συναθροίσεων και ίσες ευκαιρίες, όπως στο Club de Madrid, το δικαίωμα να μιλάμε για συμμετοχικές κοινωνίες» ανέφερε η πρώην πρόεδρος της Λετονίας και πρόεδρος του Club de Madrid, κυρία Vaira Vike-Freiberga.

«Είναι πολύ σημαντικό σε χώρες σε όλον τον κόσμο που έχουν δυσκολίες μεταξύ τους, πολιτισμούς που μπορεί να μην καταλαβαίνουν αρκετά ανάμεσα στον δυτικό χριστιανικό πολιτισμό και τον μουσουλμανικό πολιτισμό να βρουν γέφυρες να χτίσουν ανάμεσα στους πολιτισμούς» δήλωσε ο Πρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi και Διευθυντής βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, Dr. Ismail Serageldin.

Η τελετή έναρξης της συνάντησης έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Επιλέξαμε το αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στην καρδιά της Αθήνας, της πόλης που γέννησε τη Δημοκρατία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στείλουμε ισχυρό μήνυμα συστράτευσης και ελπίδας για ενίσχυση της δημοκρατίας στους ταραγμένους καιρούς» δήλωσε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδιονογιάννη.

Προσωπικότητες διεθνούς κύρους, πρώην πρόεδροι κρατών, πρόεδροι ξένων πανεπιστημίων, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη των κοινωνιών.

«Η συνάντηση μας εδώ στην Αθήνα ήταν προπομπός όλων αυτών των πραγμάτων που θα πρέπει κάνουμε στο Μπακού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνεισφορά της Μαριάννας Βαρδινογιάννη» δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας της Αλβανίας, Rexhep Meidani.

«Πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τις διαφορετικές παραδόσεις. Αυτή είναι η συμμετοχική κοινωνία» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Petar Stoyanov.

«Χρειαζόμαστε νέα παραδείγματα για τον 21ο αιώνα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας της Ρουμανίας, Emil Constantinescu, ενώ η Dr. Farida Allaghi είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε στην πραγματικότητα για τους ανθρώπους».

Οι συμμετέχοντες στη διεθνή συνάντηση με τίτλο «Προετοιμάζοντας το μέλλον με ανοιχτές και συμμετοχικές κοινωνίες» συμφώνησαν ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα, είναι ο μοχλός προετοιμασίας για τις μελλοντικές συμμετοχικές κοινωνίες.