Με τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συναντήθηκε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και του παρουσίασε την κυβέρνησή του η οποία θα ορκιστεί το Σάββατο το πρωί στις 11.30 ώρα Ιταλίας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε δυο ώρες και τριάντα λεπτά.

Αμέσως μετά την ανάγνωση της σύνθεσης της κυβέρνησής του ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «θέλει μια κυβέρνηση η οποία θα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, που θα αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών».

«Το ότι ένας πολιτικός ο οποίος δεν είναι ακόμη σαράντα χρόνων, γίνεται πρωθυπουργός», δείχνει στους συμπατριώτες μου πως δεν είναι αλήθεια, τελικά ότι η Ιταλία είναι η χώρα της ακινησίας», είπε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκαέξι υπουργοί συνθέτουν την κυβέρνηση της Ιταλίας. Οι οχτώ εξ' αυτών είναι γυναίκες.


Η 40χρονη κεντροαριστερή Φεντερίκα Μογκερίνι, ονομάστηκε υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο διατηρεί το υπουργείο Εσωτερικών.


Υπουργός Οικονομικών ονομάστηκε ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ως σήμερα διακεκριμένο στέλεχος του ΟΟΣΑ. Ο Παντοάν είναι επίσης επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat. Παλαιότερα χρημάτισε διευθυντής του ιδρύματος Italianieuropei, το οποίο είχε συστήσει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Στο υπουργείο Μεταφορών παραμένει ο Μαουρίτσιο Λούπι (Νέα Κεντροδεξιά). Υπουργός Υγείας ονομάστηκε και πάλι η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, επίσης στέλεχος της Νέας Κεντροδεξιάς.

Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Αντρέα Ορλάντο (ως σήμερα υπουργός ��εριβάλλοντος), υπουργός παιδείας η Στεφάνια Τζάνινι, γραμματέας της κεντρώας Επιλογής Πολιτών, ενώ η Φεντερίκα Γκουίντι, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νέων Ιταλών Επιχειρηματιών, επελέγη για το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ένας στενός συνεργάτης του Ρέντσι, ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, στέλεχος των Δημοκρατικών.